Нови специалности въвеждат в пазарджишките училища

Диана Варникова 05 март 2023 в 16:08 1476 0

заседание

Снимка Диана Варникова

Заседание на областната комисия по заетостта

В три професионални гимназии (ПГ по механоелектротехника, ПГ по селско стопанство“ Царица Йоанна“ и ПГ по строителство и архитектура в Пазарджик/, гр. Пазарджик и ПГСА, гр. Пазарджик), за първи път ще се предложи обучение по професии и специалности, които са нови за цялата област.

Това стана ясно от обсъдения на заседание на областната комисия по заетостта проект за държавен план-прием по професии и специалности за учебната 2023-2024 г. в област Пазарджик. Планът предвижда в Професионалната гимназия по механоелектротехника да се усвоява професията „Техник на електронна техника“, специалност „Микропроцесорна техника“, в Професионалната гимназия по селско стопанство „ Царица Йоанна“- професия „Животновъд“, специалност „Говедовъдство“.

В Професионалната гимназия по строителство и архитектура бъдещите деветокласници ще имат възможност да учат за „Оператор в дървообработването“, специалност „Производство на мебели“ и специалност „Производство на тапицирани изделия“.

За учебната 2023/2024 година държавен план-прием в VIII клас в профилираните и в професионалните гимназии, в паралелките за профилираната подготовка в средните училища и в професионалните гимназии и в паралелките за професионална подготовка в обединените училища на територията на област Пазарджик ще бъде обявен в 42 училища на територията на областта.

Броят на учениците, завършващи седми клас (основно образование) в дванадесетте общини на областта, е общо 2325 и те ще кандидатстват за прием в 34 профилирани и 61 професионални паралелки.Профилирано обучение ще предложат 15 средни училища, 3 профилирани гимназии и 2 обединени училища.

В планираните 34 профилирани паралелки ще се предложи обучение по различни профили – „Чужди езици“, „Математически“, „Музика“, „Предприемачески“, „Природни науки“, „Софтуерни и хардуерни науки“, „Хуманитарни науки“, „Икономическо развитие“. Паралелките със STEM-профил „Природни науки“, „Софтуерни и хардуерни науки”, „Предприемачески“ и „Математически“ са 21, с общ брой ученици 546.

За учебната 2023/2024 година професионално образование и обучение ще се реализира в 28 училища, от които 15 професионални гимназии, от които 8 – държавни и 1 – национална, 7 средни училища.

Професионалното обучение по професии и специалности, предложено за учебната 2023/2024 година във всички училища е подкрепено от работодателски организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews