Нови правила за прием в детските градини и ясли във Варна

OFFNews 30 март 2022 в 14:28 2159 0

Снимка pixabay

Приемът в детските градини и ясли във Варна ще е по нови правила, приети от Общинския съвет днес. Водещ критерий вече ще е адресът на детето.

Децата, чийто постоянен или настоящ адрес е в административния район на яслата, ще получават по 100 точки. Ако двата адреса съвпадат, ще се дават допълнителни 10 точки. 

Отпада изискването родителят и детето, подлежащо на класиране, да са с постоянен или настоящ адрес в община Варна. При наличие на такъв адрес ще се предоставят 10 бонус точки.

Както и досега, допълнителни точки ще получават децата с работещи родители, от многодетни семейства, със заболявания с и над 50% инвалидност. С предимство остават близнаците, сираците и полусираците, деца, чийто брат/сестра посещават детската ясла.

Променят се и правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна. Поправките засягат допълнителните точки, които се дават при кандидатстване.

Бонус точки вече ще получават не само децата, чийто постоянен и настоящ адрес съвпадат. От предимството ще се възползват и децата с адрес в района на детското заведение или училище.

Друга одобрена промяна е при записване на децата в подготвителни групи към училища да отпадне изискването за представяне на удостоверение за адрес, издадено от районната администрация. Проверката ще се осъществява по служебен път, за да се улеснят родителите.

Третата корекция важи за село Казашко, където няма детска градина. На децата с адресна регистрация там се дава възможност да кандидатстват в избран от родителите им район във Варна при спазване на групите на уседналост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови