Нови правила за международните бракове в сила от днес

OFFNews 29 януари 2019 в 15:53 3666 0

Снимка Pixabay

Нови правила за имуществения режими за международните двойки се прилагат от днес в 18 държави членки, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

Започват да се прилагат регламентите на ЕС за изясняване на правилата, приложими към имуществения режим на международните брачни двойки или регистрирани партньорства. С тях се установяват ясни правила при развод или смърт и ще се сложи край на паралелните и евентуално противоречащи си производства в различни държави членки, свързани например с имущество или банкови сметки. Накратко, правилата ще внесат повече правна яснота за международните двойки.

Тъй като не бе възможно да се постигне единодушие сред всички държави членки, правилата ще се прилагат в 18 от държавите членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.

Новите регламенти ще изясняват кой национален съд е компетентен да помогне на двойките при управлението на тяхното имущество или при разпределението му между тях в случай на развод, раздяла или смърт; ще изясняват кое национално право има предимство, в случай че са приложими правилата на няколко държави; и ще улесняват признаването и изпълнението в една държава членка на съдебно решение по имуществени въпроси, постановено в друга държава членка.

"Новите правила ще допринесат за по-лесното разделяне на общи активи и при по-малко разноски, както и за облекчаването на хората, намиращи се в трудни обстоятелства, коментира европейският комисар по правосъдие Вера Йоурова. - Повече от 16 милиона международни двойки ще се ползват от ясни процедури в случай на развод или на смърт на партньор. Те ще могат да спестяват около 350 милиона евро всяка година под формата на правни разноски. Призовавам останалите държави членки да се присъединят към засиленото сътрудничество в интерес на всички международни двойки в ЕС."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови