Съставките, добавени в шоколадовите продукти, не трябва да са повече от 40% от теглото на крайния продукт. Това гласят новите правила за етикетите на шоколада, които правителството утвърди днес.
С промени в критериите се определя какъв да е съставът на какаото и шоколадите, както и по какъв начин да се етикетират. Определят се критериите за състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти.
Досега имаше различни критерии за състава на различните какаови продукти и какво трябва да съдържат те. За млечния шоколад (получен от какаови продукти, захари и мляко) например изискванията бяха той да съдържа не по-малко от 25% сухо какао, 14% сухо мляко, 2,5% суха обезмаслена какаова маса, 2,5% млечни мазнини и 25% обща масленост.
Шоколадът досега трябваше да съдържа не по-малко от 35% обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18% какаово масло и не минимум 14 на сто суха обезмаслена какаова маса.
С промените се определя всички продукти, които не са какаови, да са общо 40% от крайния продукт, а шоколадовите компоненти да са поне 60 на сто.
С наредбата се определят и изискванията към етикетирането, както и начинът на изчисление на минималното съдържание на съставките в шоколадовите продукти. По този начин бизнес операторите ще имат информация за правилното определяне на името и етикетите. Прилагането на наредбата ще улесни и подобри извършването на официалния контрол при производството и предлагането на пазара на тези продукти, се мотивират от Министерския съвет.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
КТ ''Подкрепа'' предлага промяна на данъчна и осигурителна система
Ловец простреля 22-годишен младеж край Самоков
Влак прегази двама работници на релсите (обновена)
Влак прегази двама работници на релсите (обновена)