Нови правила за етикетите на шоколада

OFFNews 27 октомври 2021 в 15:22 2015 0

Съставките, добавени в шоколадовите продукти, не трябва да са повече от 40% от теглото на крайния продукт. Това гласят новите правила за етикетите на шоколада, които правителството утвърди днес. 

С промени в критериите се определя какъв да е съставът на какаото и шоколадите, както и по какъв начин да се етикетират. Определят се критериите за състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти.

Досега имаше различни критерии за състава на различните какаови продукти и какво трябва да съдържат те. За млечния шоколад (получен от какаови продукти, захари и мляко) например изискванията бяха той да съдържа не по-малко от 25% сухо какао, 14% сухо мляко, 2,5% суха обезмаслена какаова маса, 2,5% млечни мазнини и 25% обща масленост. 

Шоколадът досега трябваше да съдържа не по-малко от 35% обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18% какаово масло и не минимум 14 на сто суха обезмаслена какаова маса.

С промените се определя всички продукти, които не са какаови, да са общо 40% от крайния продукт, а шоколадовите компоненти да са поне 60 на сто. 

С наредбата се определят и изискванията към етикетирането, както и начинът на изчисление на минималното съдържание на съставките в шоколадовите продукти. По този начин бизнес операторите ще имат информация за правилното определяне на името и етикетите.  Прилагането на наредбата ще улесни и подобри извършването на официалния контрол при производството и предлагането на пазара на тези продукти, се мотивират от Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови