Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нови мерки в няколко области от днес

OFFNews 31 януари 2022 в 06:26 2399 1

Снимка Pixabay

В няколко области на страната от днес се въвеждат нови противоепидемични мерки заради нарастваща заболеваемост от COVID-19.

Областният оперативен щаб за борба с коронавируса в Благоевград въвежда нови противоепидемични мерки на територията на областта от днес, 31 януари до 13 февруари включително.

Преустановява се организирането и провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания в страната.

Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания ще се провеждат при тестване на място за COVID-19 с бързи антигенни тестове на учениците и на педагогическия персонал, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на защитна маска за лице от всички участници.

Прекратяват се присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

Спортните състезания ще бъдат без публика.

Забраняват се и посещенията на непълнолетни в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други без придружител след 20:00 часа.

Новите мерки предвиждат препоръки към учениците от 1. до 4. клас да носят маски по време на престоя и обучението им в училищата. Преустановява се дейността на пенсионерските клубове в областта и се ограничава до 50 процента посещаемостта в игрални зали, казина, дискотеки, кина, театри, заведения за хранене и развлечения.

В Пловдив обектите на закрито, където се влиза със зелен сертификат, трябва да работят на 50% от капацитета си. Работното време на игрални зали, казина, обекти за хранене и развлечения става от 5 до 22 часа. От Сдружението на заведенията са категорични, че няма да се съобразят с новите ограничения.

Кръстина Миткова от сдружението на заведенията в града определи мерките като неадекватни и безсмислени. По думите ѝ още след въвеждането на изискването за зелен сертификат клиентите са се отдръпнали и отдавна се работи с капацитет под 50 процента, а броят на фалиралите ѝ колеги непрекъснато се увеличава.

„Това е още една подигравка с бранша ни. При нас се въвеждат допълнителни мерки, а там където се работи без зелен сертификат няма абсолютно никакви ограничения. Този път няма да се подчиним.“

Кръстина Миткова обясни как ще реагира браншът при налагането на санкции за работа след 22 часа: „Ще обжалваме актовете.“

От РЗИ увериха, че контролът ще бъде засилен. Ще се проверяват също търговските обекти от тип мол, където има забрана за посещения на непълнолетни без придружител.

Ще се следи и какво е натоварването на линиите на градския транспорт. Там където се установи, че има струпване на хора, ще бъдат пускани допълнително автобуси, увериха от Община Пловдив.

В Бургас се ограничава до 50 на сто публиката на културни и спортни събития. Забранява се непълнолетните да посещават търговски центрове и заведения без настойник.

До сряда детските градини в Силистренска община затварят врати заради повишена заболеваемост от коронавирус. Въвеждат се и редица противоепидемични мерки на територията на цялата област Силистра.

В област Добрич се забранява до 6 февруари посещението на непълнолетни в търговски центрове, кина и заведения без настойник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews