Нови мерки и в София-област: онлайн обучение и маски на пазарите

OFFNews 11 март 2021 в 15:16 2521 0

Заради усложнената обстановка в Софийска област се въвеждат временни противоепидемични мерки от 12.03.2021 г. до 26.03.2021 г., съобщиха от РЗИ Софийска област.

Какви са ограниченията:

- въвежда се задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища;

- всички ученици от V до ХІІ клас в областта преминават на дистанционно обучение. С предложение на местните щабове, при усложняване на епидемичната обстановка, децата от предучилищните групи могат да преустановяват посещенията си по преценка на родител.

- дистанционна работа, там където е възможно, а при невъзможност да се засилят противоепидемичните мерки: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1,5 м. и недопускане на служители или външни лица с прояви на респираторна симптоматика;

- засилва се контролът при провеждане на културни мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област;

- лечебните заведения за болнична помощ се привеждат в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000, да бъде преустановена плановата оперативна дейност и да се разкрият допълнителни легла за COVID-19.

- безотказен прием и лечение на пациенти на COVID-19, както и на съмнителни за COVID-19 при спазване на строг противоепидемичен режим в определените за целта COVID- зони;

- управителите на лечебните заведения за болнична помощ да създадат организация и засилят контрола за недопускане смесването на потоците на болни и съмнително болни за COVID-19 и други пациенти, особено в местата на рентгенови и медико-диагностични лаборатории.

- лечебните заведения за извънболнична помощ да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за COVID-19, за което да информират пациентите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови