Нови карти за транспорта в София от днес

OFFNews 01 септември 2022 в 08:09 5548 0

Метро

Снимка Архив

Картата за младежи ще важи и в метрото

Нови карти за градския транспорт в София влизат в сила от днес.

По решение на СОС от 1 септември Центърът за градска мобилност пуска младежка карта за цялата градска мрежа с цена 250 лева. Тя ще може да се използва от столичани до 26 години, независимо дали учат или работят. С нея пътуването излиза по 0,68 лв. на ден. И няма ограничения в броя на пътуванията и превозните средства. Сравнено с редовната карта за транспорт, тази реално включва 2 месеца безплатно пътуване за младите хора, уточняват от ЦГМ. 

За първи път се въвежда и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея също има 2 месеца бонус-пътувания, а дневното неограничено придвижване излиза едва 0.54 лв. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Ако и до момента е имал карта, не е необходимо да представя уверение. Запазва се и сегашната месечна карта от 20 лева.

Специална подкрепа има и за младите родители на деца до 2 години. Родителят, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в пункт на ЦГМ.

Най-търсеният и продаван продукт за обществения транспорт – годишната абонаментна карта, ще може да се плаща на 3 вноски, а не както до момента само на две. Първата вноска е първоначална с валидност до 3 месеца и е на стойност 150 лв; втората вноска е за 3 месеца и е на цена от 120 лева, а третата е до 6 месеца и е 100 лева.

Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани тук.  

От Нова година билетите ще важат за време и ще се продават основно на дигитален носител. Хартиеният билет ще се предлага преди всичко от водачите в наземния обществен превоз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови