Нови 16 км велоалеи за варненци

Offnews 11 март 2015 в 13:59 2584 1

Снимка sxc.hu

Кметът на Варна Иван Портних подписа договор за изграждане на съоръжения за колоездене – велоалеи и местостоянки за велосипеди. Компонентът, който е на стойност 5,5 млн. лв. , е част от проекта за Интегриран градски транспорт. 

Новите велоалеи и местотоянки трябва да са готови до края на годината, съобщиха за OFFNews от пресцентъра на Община Варна. 

Изпълнителят - консорциум „Арма“, трябва да изработи инвестиционен проект за трасе, обща дължина от около 14,5 км, както и две връзки със съществуващи велоалеи - с дължина 1,8 км. Освен това в проекта трябва да бъде предвидено изграждане на 50 броя съоръжения за паркиране на велосипеди (местостоянки) в близост до велоалеите, с по 8-12 места за паркиране.

Предлаганите трасета на велосипедните алеи трябва да обхващат максимално жилищните райони, местата, в които има съсредоточени училища, детски заведения,болници, спортни площадки, стадиони и др. В проекта трябва да бъдат включени и предложения за местостоянки за отдаване на велосипеди под наем по трасетата.

Вече стана ясно, че е факт и договорът за реализация на друг компонент по същия проект - за изграждане на високоскоростното автобусно трасе, т. нар. BRT коридор. Той ще бъде около 15 км и ще осигурява бързо предвиждане с градския транспорт от Владиславово до Бриз.

Предвижда се по протежението на коридора - в двете посоки, да има нови 60 спирки. Те трябва да бъдат с понижени тротоари, за да осигурят възможност за лесен достъп на хора с увреждания, както и за майки с колички, до превозните средства на градския транспорт. Новите 70-те автобуси, също част от Интегрирания проект, и 30-те тролейбуса, осигурени по друг европейски проект, са оборудвани с платформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!