Новата седмица идва с валежи и поледици

OFFNews 25 март 2018 в 20:13 6900 0

Новата седмица идва с валежи и поледици

Жълт код за поледици е в сила за 5 области на страната за 26 март. В областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново през нощта и в сутрешните часове ще има условия за образуване на поледици.

От НИМХ предупреждават, че при тази степен на предупреждение са възможни ограничения при дейности на открито и хората хората трябва да са внимателни, когато вървят или шофирате при заледени повърхности, съобщава "Фокус".

През нощта в неделя срещу понеделник от запад валежите ще се активизират. В Западна България те ще са предимно от сняг, в останалата част от страната - от дъжд.

През нощта и в сутрешните часове на места в централните райони на Дунавската равнина ще има условия за поледици. Утре ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, на повече места и по-значителни като количество в Източна България. Ще духа до умерен, в Източна България и силен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат. Минималните ще са между минус 1° и 4°, по Черноморието 5°-7°, максималните от 5°-6° в северозападните райони до 14°-15° в Източна България и крайните югозападни райони. 

Над планините ще има значителна облачност и ще превалява сняг, под 1400 м – дъжд и сняг. Ще духа силен, по билата до бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Във вторник ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд, предимно слаби и краткотрайни. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще е до умерен. По-късно през деня от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява и през следващите дни ще бъде променлива, предимно средна и висока. Вероятността за валежи вече е по-малка, но на отделни места в сряда все още са възможни краткотрайни превалявания. Сутрин ще е студено, но дневните температури бързо ще се повишават. Северозападният вятър още в сряда ще отслабне, а в четвъртък ще се смени с югозападен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови