Нова тенденция в тероризма - бърз ефект без сериозна подготовка

OFFNews 18 август 2017 в 09:49 3243 2

Снимка БНТ

Весела Чернева

Снощната атака в Барселона е пример за нова тенденция в тероризма- на "доста ясен и в някакъв смисъл еднопланов" тероризъм. Обикновено той е дело на клетки, които търсят бърз ефект без сериозна подготовка, коментира в предаването "Денят започва" по БНТ1 Весела Чернева от Европейския институт за външна политика.

По думите ѝ има "нова мода" в тероризма от името на Ислямска държава и тази мода взима жертви в популярни европейски туристически центрове - атаката в Ница, коледния базар в Берлин, три опита в Лондон. Всъщност Барселона е поредният епизод - бърз резултат без голяма подготовка, така че полицията и специалните служби да не научат предварително за готвената атака, обясни Чернева. Затова според нея трябва да се обърне сериозно внимание на сътрудничеството на службите за сигурност на различните европейски страни.

В интервю за bTV експертът по сигурността Славчо Велков също акцентира на новия подход на терористите. "Трябва да отчетем факта, че става въпрос за използване на съвсем нов тип средства за поразяване и ще минат години, докато силите за сигурност изработят нов модел за противодействие”, каза той.

Тенденцията коментира пред bTV и експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. "Много години говорим за оръжията и как автомат Калашников е най-произвежданото и опасно оръжие, което съществува и се използва, но терористите напоследък се насочват към общодостъпни средства, към автомобили”, каза той. Закупуването или наемането на автомобил не предизвиква подозрение, което терористите много добре използват в своя полза, обясни проф. Радулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

18.08 2017 в 14:01

Първата и най-основна мярка беше да не разрушават техния свят. Добър, лош, красив, богат, беден... техен си е. Обаче не! Американските банкстери и военни не мислят така.
След тази ПРОДЪЛЖАВАЩА трагедия по разрушаването на техния свят, на техните държави втората мярка беше да се СПРЕ това безумие. Но не би.
Третата основна мярка беше да им се помогне да оправят нещата на място там. Хуманитарни помощи, строителство, дългосрочни заеми и т.н Но няма как да се случи, докато американците продължават да въоръжават джихадисти и да бомбят където и когото си поискат.
Сега се замисли, дали всичката тази паплач изсипала се европа, която не знаеше къде се намира Средиземно море, не какво има отатък него е тръгнала сама? Кой беше този който ги подкукороса? Кой организира "арабските пролети"? Кой продължава да унищожава цели държави?
Същият, който подслушва всички европейски "политици" и който ги натиска да "канят" "горките бежанци".
Едно меченце за "Добре дошли" на 23-годишното афганистанче няма ли да купиш?