Нова сграда до защитената зона на Витоша, Тома Белев вика екоминистъра за проверка

OFFNews 13 октомври 2020 в 14:40 3770 3

Снимка Люблена Папазова

Нова сграда се строи до границите на Защитена зона Витоша над Бистрица, имотът е с площ 42 999  кв.м.

За това алармира във фейсбук общинският съветник от Демократична България Тома Белев. Направих проверка какво пише в публичните документи и база данни. Установявам, че става въпрос за имот 04234.6936.2637, с. Бистрица, район Панчарево с площ 42999 кв. м. Разрешението за строеж е издадено от главният архитект на СО на 24.02.2020г. и е за жилищна сграда, закрит и открит басейн, обслужваща сграда с гаражи, подземен поливен резервоар, резервоар за пп нужди, изгребна яма и вграден трафопост с РЗП със сутерен = 6655,15 кв.м и ЗП = 1756,68 кв.м, пише Белев. 

Решението за одобряване на ПУП е на Столичният общински съвет и е взето през 2016 г. по инициатива на собственика Николай Найденов. "Новообразуваният УПИ ще позволи на собственика му да го използва съгласно инвестиционните си намерения в съответствие с предвижданията за зоната по Общия устройствен план на Столична община. Според него имотите, предмет на плана, попадат в зона "Жилищна зона с преобладаващо малоетажно застрояване в природна среда". Предвиденото застрояване на жилищни сгради и трафопост е допустимо в тази устройствена зона. С плана за застрояване се предвижда 2-етажно ниско като характер и свободностоящо като начин застрояване", е записано в решението на СОС.

В него е посочено, че е „ представеното становище на РИОСВ за преценка на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда, от което е видно, че липсва необходимост от извършването на оценка на въздействието върху околната среда.“ 

В регистъра на процедурите по ОВОС липсват данни за подобна процедура в землището на село Бистрица или от този инвеститор, твърди Белев. В регистъра за екологична оценка също се липсват данни за подобна процедура на името на инвеститора или за землището на селото. На сайта на РИОСВ София е открито решение от 2016 г с което се счита, че приемането на ПУП не подлежи на оценка за съвеместимост с целите на Натура 2000 зоните. 

Съгласно проекта за общ устройствен план на София имотът попада в „Жилищна зона с малко етажно застрояване в природна среда“. Съгласно приложение 1 на становището по екологична оценка на плана е записана мярка „Предвиденото разширение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи , като се отстои най-малко на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за все още незастроените територии.“ Съгласно това и поради фактът, че целият имот, който се застроява попада в границите на полосата от 500 метра на границата на парка, считам, че той не подлежи на застрояване, обяснява Белев. 

Като общински съветник отправих искане до министъра на околната среда за проверка и издаване на ПАМ (принудителна административна мярка - бел. р.) за спиране на строежа за нарушаване на условията по екологичната оценка, пише още Тома Белев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

DepecheMode

14.10 2020 в 16:15

Тома Белев май търси внимание, че напоследък никой не се сеща за него и се чуди как да излезе от нафталина.

4006

2

Kongoto

14.10 2020 в 16:12

Имам чувството че от ДБ ще се избият един през друг кой да стане за деня обект на внимание! Или ще е Ицето, или пълнещия джобове с пари Кънев, или сега Белев. Ай, спрете да занимавате хора с глупости!

3900

1

Billy111

14.10 2020 в 15:27

Тома Белев друго прави ли, освен по цял ден да пуска постове във фейсбук???
 
X

Да помогнем на украинските деца!