Нова експедиция тръгва за Ливингстън утре, 8 робота носи Людмила Филипова

OFFNews 27 януари 2018 в 14:12 4354 2

26-та Национална Антарктическа Експедиция заминава утре от Терминал 2 на Летище София по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън .

Това са геолозите д-р Камен Бонев и д-р Дочо Дочев, лекаря д-р Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов и екипа, работещ по международен образователен проект – писателката и физичка Людмила Филипова и астро-физика Нуно Перейра от Университета в Бежа (Португалия). 

В лабораторията на софийското училище „Св. Георги“ беше представен международният проект „Лаборатория Антарктика“. Проектът стартира утре, когато двама от неговите създатели – писателката Людмила Филипова, представител на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и португалският учен Нуно Пирейра от университета в Бежа – ще поемат към Антарктида заедно с последната за сезона група от 26-ата Българска антарктическа експедиция. Проектът е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база.

Целта на „Лаборатория Антарктика“ и на компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината. 

Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени по програмата им от компания Makeblock. Роботите, снабдени с няколко сензора, както и с десет специално конструирани хардуерносензорни комплекта, ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континет. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ „Пенчо Славейков“ и 49-о ОУ „Бенито Хуарес“ , както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година. 

Освен представители на трите учебни заведения, които ще бъдат включени в „Лаборатория Антарктика“, на срещата присъстваха още Людмила Филипова и Нуро Пиейра, Веселин Русинов и Емануел Янкулов от компания „Роботика“ и Драгомир Матеев от Българския антарктически институт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

2

limlim

28.01 2018 в 14:23

Гриша Филиповите потомци.... и физиката, трябва да се разведат в полза на физиката... А авторът - на опреснителен курс по "писане" - така викаха едно време на елементарната грамотност. Четмо и писмо!

14469

1

случайно прочетох

27.01 2018 в 17:04

Пожелавам успех!