Нов случай на африканска чума при дива свиня

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2019 в 15:54 1249 0

БАБХ съобщи за нов случай на африканска чума при дива свиня. 

Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година.

Сигналът е за заразено животно в землището на квартал "Повеляново", Девня и е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете.

Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа, информира БАБХ. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал "Повеляново". Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.

Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство, припомня БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови