Нов президент на фондация "Америка за България"

OFFNews 12 януари 2016 в 11:13 3034 3

Фондация "Америка за България" има нов президент и главен изпълнителен директор - Джордж Зарубин, считано от 4 януари, съобщиха от фондацията.

Зарубин бе избран и за член на борда на директорите.

Създадената през 2009 г. фондация инвестира $30 млн. годишно в България.

Преди да заеме длъжността си в „Америка за България“, Зарубин работи за Salzburg Global Seminar, където в продължение на три години е вицепрезидент и главен директор развитие в офисите на организацията във Вашингтон и Залцбург.

Като президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, Грузия между 2007 г. и 2013 г. Зарубин развива новосъздадените фондации-партньори на организацията в Армения, Азербайджан и Грузия, които подкрепят утвърждаването на върховенството на закона, гражданското участие, разработването на задълбочени изследвания, филантропията и поддържането на мира.

Преди това в продължение на седем години Зарубин заема различни длъжности в Eurasia Foundation – директор на програмата за сътрудничество в Южен Кавказ в Тбилиси, изпълнителен директор на програмата за развитие и вицепрезидент на програмата за развитие в офиса на неправителствената организация във Вашингтон.

Между 1995 г. и 1999 г. е изпълнителен директор на фондация "Сорос" в Казахстан. Работата му в този период е в областта на гражданското и висшето образование, медиите, културата, върховенството на закона и подкрепата за програми за микрокредитиране.

Преди да навлезе в света на филантропията, в продължение на шест години, Зарубин практикува право в Калифорния. Прекарва, също така, три години в Русия, където работи като адвокат за корабната компания „Новоросийск“.

Зарубин има бакалавърска степен по международни отношения политика от Georgetown University във Вашингтон, бакалавърска степен по право от University of the Pacific в Сакраменто, Калифорния и магистърска степен по морско право от Tulane University в Ню Орлиънс, Луизиана. Освен родния си английски владее и руски език.


Фондация „Америка за България” подкрепя инициативи в шест основни области: образование и библиотеки, гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура, земеделие, социална сфера, културно наследство и туризъм. От създаването си през 2009 г. досега фондацията е финансирала над 600 проекта на обща стойност повече от 170 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!