Нов колеж по туризъм ще решава проблемите с кадрите по морето

OFFNews - Бургас 19 ноември 2015 в 18:05 2516 1

Снимка община Бургас

Тодор Танев (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов

В Бургас да бъде създаден интегриран професионален колеж по туризъм - меморандум за това подписаха кметът Димитър Николов и образователният министър Тодор Танев. Споразумението беше подкрепено и от представители на водещи компании в туристическата индустрия, директорите на професионалните училища, ректорите на бургаските висши учебни заведения и браншовите организации.

Идеята е този колеж да е извън сферите на висшето и средното образование и да дава по-точна и насочена професионална квалификация на кадрите – ресторантьори, готвачи, бармани и други. Нещо, което отдавна се иска от бизнеса в туристическия бранш.

Според Танев, ученик, например, може да получи професионална квалификация в този колеж, а след това, при негово желание, да продължи и с висшето си образование, след като си вземе матурите. Топката обаче е в полето на местната власт, бизнес и образователни структури, които сами трябва да преценят как точно да създадат тези колежи. Тодор Танев поясни, че те трябва да изготвят бизнес – плана за финансирането и управлението, учебния план и да следят за съществуването на колежа. 

Идеята на интегрирания колеж е да запълни нишата между средното и висшето образование, която съществува в момента, да подготвя квалифицирани кадри за туристическата индустрия, както и да даде старт на дуалното обучение. Новото учебно заведение ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата "на терен" - във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности.

"На бизнеса му трябват и хора, които са със следсредно, но не непременно с висше образование", заяви министър Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!