Няма ваксини за бебетата, родени след 1 юни

OFFNews 13 август 2014 в 22:00 6487 9

Няма шествалентни ваксини за бебетата, родени след 1 юни, съобщи БНР.

Причината за това е, че бившият здравен министър Таня Андреева е направила промяна в имунизационния календар, преди да са проведени търговете за закупуване на ваксината и да са сключени договорите с доставчици.

Промяната в календара предвижда използваната досега петвалентна ваксина – против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б, да се обедини с ваксина срещу хепатит Б и така имунизацията да е с шесткомпонентна ваксина, която се прави в много страни от Западна Европа.

За доставки не шествалентната ваксина е обявена обществена поръчка в началото на април. По-рано днес обаче от здравното министерство съобщиха, че обществената поръчка е прекратена, тъй като не е подадена нито една оферта.

Здравното министерство вече е открило нова процедура за доставка на ваксини, като се очаква до няколко дни да се определи изпълнител на договора за доставка на ваксините, обясниха от ведомството.

Родените до 1 юни бебета се имунизират с петвалентната ваксина по стария имунизационен календар. Тази ваксина обаче не може да бъде използвана за бебетата, родени след тази дата.

Първият прием на ваксината за бебетата, родени след 1 юни, е най-рано през август.

От МЗ увериха, че ако има проблем при провеждането на процедурата, от министерството ще закупят достатъчно ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!