Няма радиация от Чернобил, успокояват Пожарната и НИМХ в извънреден брифинг в 23 ч

OFFNews 20 април 2020 в 23:06 9394 3

Няма опасност от радиационен облак в България заради бушувалия дни наред в гората край Чернобил пожар.

В това увериха в извънреден брифинг от Министерския съвет в 23 ч тази вечер директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. Брифинга водеше ръководителят на Националния оперативен щаб срещу епидемията от COVID-19 ген. Мутафчийски.

Генералът уточни, че са решили да изнесат тази информация по повод множество слухове в социалните мрежи. По думите на гл. комисар Николов той лично получил много запитвания за радиация в страната. Слухът гласял, че идващите валежи и североизточни ветрове откъм Украйна могат да донесат у нас радиация.

Стойностите на радиационния гама фон, измерен от националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване, са в нормалните за страната граници. А именно - 0,08 до 0,40 микросиверта за час, каза Николов.

Шефът на Националния институт по метеорология и хидрология Христомир Брънзов също увери, че има нулева вероятност ветровете да донесат радиация:

Това, което ще пристигне с въздушните маси е толкова малко, че не може да бъде отчетено.

Пожарът в чернобилската гора избухна на 4 април и преди дни бе напълно потушен.

Темата на брифинга очевидно изненада дори журналистите в залата, които не бяха подготвени с въпроси, а един от тях призна, че за пръв път чува този слух.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

3

tough

21.04 2020 в 13:42

Едно е да няма завишена радиация в момента - това всеки може да го измери много лесно. Съвсем друго е дали има, или няма опасност от разнасяне на радиационен облак в бъдеще.

23293

2

Стефан

21.04 2020 в 04:20

Да. Психиатрия.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

21.04 2020 в 01:39

АУУУ... Колко извънредно.. Пожар започнал в гора преди 15 дни.. И не в АЕЦ-а или саркофага на погребания реактор..
От който преди десет дни облака стигна Киев без да повишава радиацията, а доведе до замърсяване на въздуха, и за който преди четири дни се съобщи, че е потушен..
Извънредно, посред нощ..
И що ли утре в 8 лаладжийницата не отпочна с тази новина?
Май отзвука от едно ПТП я предизвика да стане бръже извънредна..