Няма проблем с доставките на горива, заради паниката бензиностанциите удвоиха печалбите си

OFFNews 15 март 2022 в 18:16 1934 0

Снимка Pixabay

Няма проблем с доставките на горива в страната, стана ясно по време на заседанието на парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

По време на заседанието бяха изслушани представители на Националната агенция за приходите и на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

От НАП съобщиха, че са регистрирали скок в цената на горивата, но Агенцията не е органът, който може да оказва влияние по този казус. От анализа на НАП е станало ясно, че няма намаляване на доставките на горива, какъвто беше слухът, довел до огромните опашки, които се извиха пред бензиностанциите в цялата страна в навечерието на националния празник. Благодарение на масовото презапасяване с горива, продажбите на 2 март са се удвоили в сравнение с предходните дни, коментира Георги Димов, заместник-директор на НАП:

"Потреблението на горива на 28 февруари беше приблизително следното: бензин - 2 милиона литра; дизел - 9 милиона литра; и пропан бутан - 1,5 милиона литра. Потреблението на 1 март е: бензин - 1,7 милиона литра; дизелово гориво - 8,5 милиона литра; и пропан бутан - около 1,5 милиона литра. На 2 март, когато се разрази истерията с цените на горивата, са продадени приблизително два пъти повече количества от трите вида горива. На празника 3 март и на 4 март имаше леко завишаване на продажбите, но това е нормално при почивните дни."

Димов съобщи, че в момента потреблението е в нормални стойности.

Той заяви, че няма допълнителен мониторинг върху износа на зърно, но има засилени проверки на граничните пунктове за износа на рискови стоки.

Димов увери, че над 225 служители на НАП са на проверка в складовете на едро за брашно, зърно, олио и захар във всички областни градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови