Незаконният боклук отплава от Варна обратно за Италия

Регионалната екоинспекция в Пазарджик се самосезира по клип, на който се вижда как се изхвърлят отпадъци в землището на село Синитово

OFFNews 17 февруари 2020 в 10:40 1518 0

Снимка БНР/Румен Сарандев

По-голямата част от незаконния боклук във Варна отплава обратно за Италия.

Корабът с 54-те контейнера отпадъци е отплавал снощи за Пирея. Там той ще бъде претоварен и ще отпътува за крайната си дестинация - пристанището в италианския град Салерно, съобщи Пристанище Варна.

Реекспортът беше разрешен от Апелативната прокуратура.

Такава ще е съдбата на всички пратки с боклук за изгаряне, които не отговарят на предварително декларираното съдържание - увери министърът на околната среда Емил Димитров в Морската столица.

Остават още 20 контейнера, които също ще бъдат върнати в Италия.

Междувременно Регионалната екоинспекция в Пазарджик се самосезира по повод разпространен в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как от бял бус се изхвърля голямо количество отпадъци в землището на с. Синитово. На видеоклипа се виждат как двама мъже изхвърлят предимно останки от стари автомобили. Вижда се и регистрационния номер на превозното средство.

Преди два дни локално сметище със стари авточасти бяха открити в землището на село Говедаре. Предполага се, че отпадъците са изхвърлени от същите мъже.

Пазарджишката полиция ще съдейства на екоинспекторите за откриването на собственика на белия бус.

От РИОСВ призовават при подобни случаи да се сигнализира на „зеления телефон“ на ековедомството или в съответното кметство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови