Невиждан мор по пчелите, смъртността гони 60%

Ивайло Йолчев Последна промяна на 21 февруари 2017 в 08:15 28026 4

Невиждан мор на пчелите отчетоха тази година пчеларите. В някои райони смъртността е 50%, в други 80%, но като цяло в страната се забелязва средно ниво от 60%. Хората остават без поминък, възстановяването на 100 загинали пчелни семейства излиза на изрядните данъкоплатци около 20 000 лв.

Никой не доумява от какво точно е породена загубата на пчелите, виждали сме е и по-тежки зими, но такова чудо не е имало досега, коментират пчелари. Единственото обяснение е отмяната на дерогацията за третирането на земеделските култури с така вредните неоникотиноиди.

Това е изключително вреден инсектицид. Както за пчелите, така и за всички останали насекоми, диви птици, животни. И хората, разбира се, твърдят пчелари.

От БАБХ отчетоха една единствена доказана проба за смъртност на пчели в резултат на третирането с неоникотиноиди. За съжаление всеки пчелар в страната трябва да изпрати проби, която струват 400 лева, за да се докаже вредата от инсектицида. Поради финансовата невъзможност това да се случи, причината за масовия мор остава само предположение.

"Пчеларите, Грийнпийс и „Зелените“ обаче ще се борим със страшна сила да се отмени дерогацията за неоникотиноидите", заяви Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12107

4

поп Дръвчо

21.02 2017 в 22:17

За зимно измиране на пчелите няма как да са ви криви препаратите. Който мре от препарати, мре през активния сезон. А през зимата си проличава кой как храни добитъка.

Тая зима беше гадна ама дедо поп познава пчелари и без загубен кошер.

10355

1

neverland

21.02 2017 в 08:35

Ето краят наближава...първо пчелите, после тревичките, следвани от добитъка и накрая човека. Иде, хорааа, иде. Слагайте си новите дрехи.