Нено Димов подгони Беър Грилс - плувал в езеро, ял жаби и палил огън в Рила (видео)

OFFNews 21 февруари 2019 в 15:47 15826 2

Световната тв звезда Беър Грилс - създател и участник в много продукции за оцеляване сред дивата природа - попадна под ударите на българското законодателство заради епизод, заснет в Рила.

Това стана ясно от съобщение на екоминистерството (МОСВ), според което дирекция „Национален парк „Рила“ е съставила актове за административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм.

Става въпрос за епизод със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018).

Сигнал за снимките на тв поредицата е бил изпратен до фейсбук страницата на МОСВ. "От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове (жаби за вечеря - б.р.)", посочват от ведомството на Нено Димов.

Ръководството на парка е направило проверка по случая. Установено било, че филмът е заснет на 25 и 26.06.2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП „Рила“.

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20.06.2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26.06.2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“. Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения, се посочва в съобщението на МОСВ.

Управителят на българската фирма, отговорна по заповедта, е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения. Директорът на ДНП „Рила“ Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи лицето по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП „Рила“ по време на заснемането на филма, завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови