Неизползваемото пристанище ''Карантината'' остана и без понтон, щетите растат в прогресия

Нели Александрова 19 декември 2023 в 09:34 1857 0

 пристанището

Снимка Нели Александрова

Пристанището

Затлачващото се още след построяването си неизползваемо пристанище „Карантината“ край Варна остана и без понтон. Спешни мерки по възстановяване на бронировката на кейовата му стена ще трябва да предприеме варненската община, с цел да спре нарушаването на целостта му. Това е станало ясно след водолазен оглед на съоръжението, каза по време на кметска оперативка Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“, което обслужва пристанището.

Вследствие на щетите от бурята „Фредерик“ на 18 и 19 ноември, както и вълнението на морето през последния уикенд, е нарушена бронировката от камъни на кейовата стена. Направено е инженерно обследване, което е показало нуждата от спешно възстановяване на компрометираните участъци.

Трябва да се поставят нови тетраподи (бетонни, триизмерни триъгълници, всеки един от тях с тегло от 4 т.), с цел вълните да не нарушават целостта на пристанището, каза Иванов.

Според анализа, за ремонта на така и незаработилото пристанищно съоръжение, ще са нужни 1260 тетрапода, на първия етап ще са необходими 515 броя, при втория етап – още 745.

Прогнозната стойност е около 1,4 млн. лв. без ДДС.

Щетите са заведени към застрахователя, очаква се решение по казуса, уточни още Иванов.

По думите му, след бурята е бил изместен и единият от четирите елементи от конструкцията на понтона. Водолазният оглед е установил скъсване на елементите, които закрепват понтоните, прекъсване на кабели и скъсани елементи от сходнята - парапетът, свързващ кея с понтона. След последното силно вълнение на морето са скъсани всички заварки и сходнята е разглобена, с цел безопасност.

Иванов уточни, че се очаква производителят да даде оферта за ремонт на понтона и сходнята. Те също ще бъдат заведени към застрахователното дружество. Това означава, че размерът на щетите по „Карантината“ ще нарастне още.

Само за сравнение, щетите от бурята „Фредерик“ и седмица по-късно от циклона „Марко“ за цялата община Варна се оценяват на 1,3 млн. лв.

Междувременно новият кмет Благомир Коцев е възложил и проверка, която да установи защо се налагат възстановителни дейности на съоръжение, изградено относително наскоро и струвало милиони на данъкоплатците.
Не може при първата буря бронировката да се оказва компрометирана, а понтонът да се скъса, коментира кметът.

Как е строено и защо не е разчетено съоръжението да издържа на съответната сила на вълните и вятъра са въпроси, чиито отговори ще се чакат от подробен доклад за причините, довели до ситуацията и за длъжностните и други лица, в чиито отговорности са строителните, контролните и надзорните дейности по съоръжението.

„Карантината“ беше построено за две години по проект по линия на програма „Морско дело и рибарство“ за рехабилитация на съществуващи пристанища срещу 14 млн. лв. без ДДС, от които 8 млн. лв. бяха европейски пари. Официално беше открито в началото на 2021 г. и само месеци след това започнаха и проблемите със затлачванията на входа му, което го направи неизползваемо.

Преди няколко месеца беше направено изгребване на наносите от община Варна, но гаранция колко време ще издържи драгирането няма. Причината е, че няма направено детайлно проучване за динамиката на дънните движения в района на „Карантината“. Такова изследване отнема поне година, а срокът на проекта е позволил само еднократно замерване на дъното, каза преди време ръководителят на проекта проф. Румен Кишев.

Казусът с пристанище „Карантината“ се разследва от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), след пратен сигнал, че преди подготвянето и подаването на проекта от община Варна с тогавашния кмет Иван Портних в края на 2016 г. и началото на 2017 г., там не е имало действащо пристанище. Според архивни снимки и свидетелски разкази там е имало единствено малък дървено-метален мостик, влизащ на около 30 метра в морето.

Заради съмненията, че пристанището се появява едва след получаването на европейските средства, от Антикорупционния фонд сезираха Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС). Сигнал до Европейската прокуратура беше подаден и от депутата Стела Николова. Тя е давала показания още в средата на лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки