(Не)съществуващата връзка между 5G мрежите и здравето

OFFNews 05 май 2021 в 11:51 1755 0

Рискове, теории, конспирации, митове… това днес можете да прочетете за 5G. Развитието на интернет и неговата достъпност предостави сцена на всеки да сподели мнение по всяка тема, без значение дали е експерт. Хората имат нужда от прости отговори на сложни въпроси и така се родиха редица слухове и конспирации, споделени в социалните медии. 

Темата за 5G и здравето е широко дискутирана на всевъзможни нива, но в този материал ще се опитаме да разгледаме нещата обективен ъгъл.

Като за начало, какво е 5G? 

Накратко казано, това е последно поколение безжична мрежа, функционираща по подобен на предишните 2G, 3G и 4G начин. На практика процесът ѝ на работа е същият, но това, което генерално я различава, са нейните нови характеристики, като значително по-висока скорост, по-добър мрежов капацитет и ниско времезакъснение. Всичко, което е отнемало значително време за действие при предишните безжични мрежи, сега ще става за секунди. Тези плюсове останаха на заден план, благодарение на онази лавина от притеснение, която заля всички - рискът за здравето от използването на 5G.

Херцове, честоти, радиация, облъчване 

Според Международната агенция за атомна енергия (IAEA), човек получава в определени количества естествена радиация, произтичаща от земята. Заобиколени сме от естествени радиоактивни елементи от почвата, камъните и космически лъчи, които навлизат от космоса директно в земната атмосфера. Чрез храната, водата и въздуха ние поемаме различни радиоактивни елементи (калий, въглерод и радий), които спокойно могат да бъдат открити в кръвта или костите ни. Агенцията отбелязва, че средното облъчване от всички естествени източници на радиация възлиза на около 2,4 mSv годишно, като то зависи предимно от дейностите, с които се занимаваме.

А безжичните мрежи? 

Различните по честота радиовълни, намиращи се в електромагнитния спектър, показват различното ниво на елекромагнитно излъчване.
Науката казва, че според честотата и енергията си, лъченията се разделят на две основни категории: йонизиращи и нейонизиращи, като те намират различно приложение в ежедневието ни от радиото до ядрената енергетика. Към първите спадат рентгеновите и гама лъчите, които са с висока честота на излъчване и имат достатъчно енергия да предизвикат йонизация (създаване на положително и отрицателно заредени атоми или части от молекули), благодарение на което те имат възможността да разкъсват атомните връзки и да свързват заедно молекулите в клетките. Нейонизиращи вълни, при които енергията на фотона е много малка, намират приложение в мобилните мрежи, телевизията, радиата, Wi-Fi рутерите, бейбифоните и всички устройства, които приемат или предават безжично информация.

Както споменахме по-рано, всяка една безжична мрежа функционира на един и същи принцип на работа. Когато говорим за 5G, трябва да обърнем специално внимание къде се намира нейното присъствие в тази схема.

Според инфографиката на британския регулатор OFCOM виждаме, че петото поколение безжична мрежа се “простира” в нейонизиращите полета между устройства, използващи сегашните мрежи 2G, 3G, 4G, както и 5 GHz Wi-Fi рутер. За да оправдае по-високите очаквания от използването си, 5G използва радиочестотен спектър в три диапазона: ниски честоти (под 1Ghz), които отговарят за обхвата на мрежата, средни честоти (1-6 Ghz) и милиметрови вълни (30-300GHz), които отговарят за трафика.

Използването на 5G мрежата в България ще започне в ниските честоти (около 3.6 GHZ), което дава повод да разгледаме няколко изследвания относно влиянието на радиовълните върху човешкото здраве. През февруари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува на сайта си информация относно потенциалните рискове за здравето от използването на 5G.

Изследването показва, че към днешна дата и след много проведени изследвания не е открито неблагоприятно въздействие върху здравето, причинено от излагане с безжични технологии. Изводите, свързани с този анализ, се правят от проучвания, проведени в целия радиочестотен спектър, включително и на честотите, използвани от 5G. Нивата на радиочестотно лъчение от съвременните технологии водят до незначително повишаване на температурата в човешкото тяло. Повишаването на температурата в човешкото тяло е защитен механизъм на организма, който се наблюдава и при различни физически упражнения, това твърдят и от Международната комисия по защита от нейонизиращо лъчение - ICNIRP. Те отделят и специално внимание на анализа, който изследва възможните рискове за човешкото здраве от прекомерно използване на мобилни мрежи, като в него посочват допустимите граници на мощност, с които трябва да работят 5G мрежите. СЗО публикува на сайта си таблица, показваща различните допустими граници от използването на мобилни мрежи. В нея ясно се вижда, че България е една от страните с най-строги ограничения относно използването на радиовълните на територията си, което дава онази нужна но̀тка на спокойствие за всички граждани.

5G разпространява COVID-19 … дали?

Във времена, изобилстващи от всякаква информация, е нормално да се появят и твърдения, че 5G мрежата разпространява вируси. Самата мисъл, че радиовълната е в основата на разпространение на заразата, изисква нуждата да се обърне специално внимание на този казус.
Проучване, проведено от университета по технически науки в Бостън (BU), показва, че през април 2020 г. е имало пик на търсенето в интернет на следните думи: coronavirus и 5G. Това от своя страна доведе до спешната нужда Световната здравна организация (СЗО) да излезе с коментар по случая, в който изразяват следното становище: Вирусите не могат да се разпространяват чрез радиовълни или мобилна мрежа. COVID-19 е наличен и в страни, в които не е изградена 5G мрежа. Коронавирусът е вирус, който се разпространява от един човек на друг чрез капчици, когато хората кихат, кашлят или издишват. Други възможни начини за предаване на заразата са хората да докосват заразени повърхности и след това да прехвърлят заразата върху своите очи, уши или усти.
Няма научно доказан метод, който да потвърди възможността на радиовълните да разпространяват различни вируси и зарази.

Обективният прочит 

Петото поколение мобилна мрежа е поредното развитие на технологията в посока, която ще донесе със себе си и способи, с които да запълним различните нужди на обществото от днешното време. Индустрията, медицината или комуникацията са само част от сферите, в които 5G ще намери приложение. Светът се развива, а с това идва и нуждата от висококачествена и надеждна връзка, която да служи като допълнение към всички амбициозни и бъдещи проекти, целящи да ни предложат по-сигурен и спокоен живот. Като най-нова и развита технологична мрежа, тя цели да даде на всички бъдещи поколения безопасност, сигурност и възможност да изпълнят всяка една своя мечта, свързана с технологиите.


** Този текст е част от информационна кампания на Теленор България за 5G, насочена към бъдещите потребители на новата технология. Теленор България се стреми да информира и да изясни ползите от 5G, както и да отговори на важните въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. Ако искате да узнаете повече за 5G или да зададете своите въпроси,свързани с новото поколение мрежа, можете да се свържете директно с Теленор на специално създадения за потребителски въпроси имейл [email protected]. Последвайте компанията в Twitter, Facebook или следете най-интересното от света на 5G в Центъра за знания на www.telenor.bg/5G.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови