Не ние, общините отговарят за приема в градините, напомни МОН по повод вкарването на деца по 'втория' начин

Александра Маркарян 18 януари 2018 в 16:58 4768 0

Министерството на образованието отговори на упреците, че създава предпоставки за "криене" на деца, приети по втория начин в детските градини на София след запитване от OFFNews. Отправихме го след материал на bTV, според който има разминаване между системата за прием в градините на Столична община и Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование на МОН. Във втората имало десетки записани деца повече, отколкото в първата. Достъпът до нея обаче е ограничен.

От министерството посочват, че нямат отношение към условията, реда и процедурите за прием на деца в детските градини, включително столичните. Тези функции са дадени на общините, сред които е и Столична община.

Ето и пълния отговор на министерството:

"Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) съдържа лични данни на деца, ученици, учители и директори, поради което само част от нея е публично достъпна. Свободен достъп има до системи като Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и Регистъра на документите за завършено основно образование, средно образование и/или придобита степен на професионална квалификация. 

НЕИСПУО има за цел информационно осигуряване, свързано с функционирането и управлението на образователната система. Тя няма отношение към условията, реда и процедурите за прием на деца в детските градини, вкл. в столичните. Нейната функция е различна от тази на Столична община и не се налага сравняване на данните. НЕИСПУО е своеобразен регистър на децата и учениците. Всички данни в нея са пълни, точни и изчистени от дублажи. Информацията е проверена и сравнена с общините, регионалните управления на образованието и образователните институции. Всички посочени институции имат регистрация и парола за достъп и могат по всяко време да я използват. Три пъти годишно данните в електронната система се актуализират от директорите на детски градини и училища.

След проверка на данните, посочени в репортажа на БТВ, в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование беше установено пълно съответствие с броя на децата, които посещават посочените детски градини".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови