Не купувайте елха без жълта маркировка - бракониерска е

Ива Оприкова 07 декември 2014 в 13:43 2423 0

Коледните елхи миналата година бяка маркирани с бяла пластина

Kупувайте коледни елхи единствено с жълта маркировка, препоръча зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Пластината е знак, че дръвчетата са законно отсечени. 

"От миналата година е въведена мярката с маркировката. Само през миналата година с пластини са реализирани 60 хиляди отсечени коледни елхички, докато предишната година официално са регистрирани 12 хиляди. Ефектът е почти над четири пъти, защото много трудно могат да бъдат фалшифицирани. Призоваваме всички граждани, които решат да си купят коледни елхи, да наблюдават дали имат точно тези жълти маркировки", заяви земеделският министър в разсадника в Самоков, цитиран от Агенция "Фокус". 

„Много трудно печатите върху елхите могат да бъдат фалшифицирани. Призоваваме всички граждани, които решат да си купят коледни елхи, да наблюдават дали имат точно тези жълти маркировки. Миналата година бяха бели, тази са жълти. Могат да се фалшифицират, но трябва време. Себестойността на тези коледни дървета не е голяма. Нека се насочим колкото се може повече към живите коледни елхи. Под егидата на Министерството на земеделието, през началото или средата на месец февруари ще организираме ден за масово засаждане, така че да създадем парк на живите коледни елхи“, обясни Костов.

Той посочи, че не могат да се намесят в ценовата политика на търговците и затова са обявени цените в държавните разсадници, които са между 5 и 18 лева.

„Обикновено в търговските обекти цените са двойни. Всеки обаче може да дойде да си купи елхички от държавните разсадници“, уточни Георги Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови