Натоварен трафик, спират тировете от 14 до 20 ч

OFFNews 08 май 2017 в 10:11 2556 0

Снимка Архив

Натоварен трафик се очаква днес по пътищата в страната и край граничните пунктове заради края на трите почивни дни.

За да се намали рискът от произшествия, властите забраниха движението на тирове от 14 ч до 20 ч на 8 май (понеделник) по магистралите и най-ползваните пътища. Агенция "Пътна инфрасктруктура" напомня на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват ограниченията, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“. АПИ апелира още да се спазват правилата за движение и да не се използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване, защото по този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение.

Ограничено е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци:

магистрали;

път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;
път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
път I-9 Варна - Бургас;
път II-18 Околовръстен път на град София;
път II-99 Бургас - Царево.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая от 10 ч до 20 ч ще има две ленти за влизащите в София на път I-1 (Е-79).

Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“, напомнят от АПИ.

Поради ремонти на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ преминаването през съоръженията ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут на движение за избягване на ремонта в двата тунела е: от София за Варна е път I-1 - от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ „Хемус“ /Витинска река/ до км 204+200 - обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел „Ботевград“ на АМ „Хемус“ и обратно.

В участъците, в които се извършват ремонти дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване поради по-ниската скорост на движение или да използват алтернативни маршрути.

Актуална информация за пътната обстановка и алтернативните маршрути на движение шофьорите могат да получат от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Междувременно Гранична полиция съобщава за натоварено движение по българо-турската граница. Още сутринта на ГКПП "Капитан Андреево" се е образивала 7-километрова опашка от тирове на изхода, а на "Лесово" опашката е около 3 км.

Натоварено е движението и на българо-румънската граница. На ГКПП "Дунав мост Видин" има 5 км, на ГКПП "Дунав мост-Русе" - 2 км колона от товарни автомобили на изход. На българо-гръцката граница трафикът на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" е интензивен, съпбщава агенция "Фокус".

Движението на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на границите със Сърбия и Македония е с нормална интензивност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови