НАТО отпуска на Украйна 100 милиарда долара за оръжия

OFFNews 03 април 2024 в 15:17 8354 3

Йенс
Йенс Столтенберг.

НАТО разработва план за предоставяне на петгодишен пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 100 млрд. долара. По този начин алиансът се опитва да защити Украйна от "ветровете на политическата промяна", които биха могли да доведат до второ президентство на Тръмп.

Предложението за т.нар. мисия за Украйна е внесено от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и ще бъде обсъдено днес.

Ако планът бъде одобрен, алиансът ще получи и контрол над ръководената от САЩ група за поддръжка на въоръженията "Рамщайн". Това ще позволи на НАТО да управлява доставките на оръжия за Украйна за първи път след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

Генералният секретар, който ще се оттегли от поста си тази есен, се стреми да постигне споразумение преди срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

"Това ще бъде преминаване на Рубикон. НАТО ще играе роля в координирането на военната помощ за Украйна. Виждам, че се очертава консенсус, и мисля, че той ще бъде постигнат, докато се качим на самолета за Вашингтон", казва събеседник на FT.

Междувременно генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обяви:

"Украйна ще стане част от НАТО. Въпросът е кога, а не дали." 

По думите на шефа на НАТО е необходимо занапред Украйна да получава помощ не толкова на основата на двустранни споразумения, колкото по линия на пакта. Министрите ще обсъдят как НАТО да поеме повече отговорност в съгласуването на доставките на военно оборудване, ще обсъдим многогодишна финансова подкрепа за Киев, добави той.

Трябва да бъдем твърди в помощта си за Украйна, страната има спешни нужди и всяко забавяне се отразява на бойното поле. Трябва да променим скоростта на доставките, да бъдат трайни и предвидими, за дълго време напред, призова Столтенберг.

Русия продължава натиска на фронта, но трябва да разбере, че не може да постигне целите на бойното поле. Колкото по-бързо убедим Москва, че не може да победи в боя, толкова по-бързо ще стигнем до мирно споразумение, при което руската страна е осъзнала, че не може да спечели войната и трябва да преговаря с условието Украйна да остане суверенна нация, заяви той.

Приятелите на Русия в Азия имат решаващо значение за продължаването на войната. Китай подкрепя руската икономика и в замяна Москва поставя бъдещето си в ръцете на Пекин. Северна Корея и Иран осигуряват значителни доставки на оръжие и боеприпаси, а в замяна получават руски технологии за развитие на атомно оръжие, отбеляза генералният секретар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

4

nms

03.04 2024 в 19:28

Баси с всички купища пари хвърлени към африка, изток и сега Украйна трябваше да се пенсионираме на 40г..., Баси краденето бази чудото, будалите ще блъскат до 70г.

4038

3

Moirae

03.04 2024 в 18:31

Ето това е съществена работа по отбрана. Икономиката на русия е десетки пъти по-малка в сравнение с тази на страните от Алианса. Снабдяването трябва да е регулярно и предвидимо.

345

1

Джендо Джедев

03.04 2024 в 16:10

"Колкото по-бързо убедим Москва, че не може да победи в боя, толкова по-бързо ще стигнем до мирно споразумение, при което руската страна е осъзнала, че не може да спечели войната и трябва да преговаря с условието Украйна да остане суверенна нация, заяви той."

Да, а за това е необходимо да не се туткате, а да действате СЕГА. Че докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки