Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Национално шествие излиза срещу наглите на пътя

OFFNews 05 септември 2015 в 07:15 2902 0

В столицата и още 10 града днес ще се проведе национално шествие срещу безумците на пътя и в памет на жертите на катастрофи.

Граждани ще демонстрират от 18 часа под мотото „Аз съм бъдещето! Не ме убивай!”, целта е да се покаже, че гражданското общество не е безразлично към “убийците” на пътя, които отнемат своя и чужд живот, почернят и съсипват цели родове, осакатяват хора.

„Това не е шествие на близките на загиналите, както много от вас си мислят. Това е шествие на всички здраво мислещи хора, които искат да останат живи и да отгледат децата си без страх”, заявяват организаторите.  

Наближава новата учебна година, а вече дори тротоарите, пешеходните пътеки и пешеходните зони не са безопасни, пише още в призива към хората да се включат в шествието, за да "покажем, че ни е грижа за бъдещето на нашите приятели, роднини, деца… за нас!”. 

В България има средно три пъти повече загинали от повечето държави в Западна Европа. През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души, или образно казано, от територията на страната е заличен един град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот. 

„Нека не бъдем безразлични към тези, които превишават скоростта на пътя, не спазват правилата на движение, шофират в нетрезво състояние, качват се в автомобилите и моторите си под въздействието на психотропни, наркотични вещества или техните прекурсори, правят нерегламентирани гонки. Арогантността на пътя се оказа основният фактор за тежките катастрофи”, се казва още в призива за националното шествие. 

Сборните пунктове са в София - пред метростанция „НДК", в Бургас - пред Бургаски свободен университет, Симеоновград - комплекс „Далас”, Плевен - пешеходната зона от началото на Старата главна, Русе - пред Халите, а във Варна, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Костенец и Панагюрище - пред сградите на съответното кметство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!