Националният съвет за закрила на детето отбеляза 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето

ОFFNews 27 ноември 2019 в 12:51 1724 0

На 26 ноември 2019 година, в Зала „Гранитна“ на Министерски съвет, под егидата на председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) – д-р Елеонора Лилова, се проведе Тържествено заседание на Националния съвет за закрила на детето (НСЗД). Поводът е отбелязването на 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Официални лица, представители на институции и организации, които направиха изявления бяха: Марияна Николова – заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, Бисер Петков – министър на труда и социалната политика, Диана Ковачева – омбудсман на Република България, Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика, Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката, Евгени Стоянов – зам.-министър на правосъдието, Анелия Торошанова – парламентарна Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Георги Арабаджиев – заместник-главен секретар на Министерството на вътрешните работи, д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България, Петя Караянева – представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, Диян Калайджиев – председател на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, Фабрицио Дзарконе – представител на Световната банка за България.

В самото начало на тържественото заседание, д-р Елеонора Лилова благодари на официалните лица и гости, както и на членовете на Националния съвет за закрила на детето, че „с присъствието си изразяват своето огромно уважение и с това непосредствено се включват в събитията на Държавната агенция, организирани по повод 30-та годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето“.

Д-р Лилова каза още: „Като институции и организации в страна-членка на Съвета на Европа и Европейския съюз е необходимо да сме в синхрон с приоритетите за работа по отношение на политиките за деца на европейско и международно ниво“. Тя призова „ръка за ръка, заедно да работим за децата. Защото не е важно какво ще кажем, а какво ще направим“.

В приветственото си слово, вицепремиерът Марияна Николова отбеляза, че „Конвенцията за правата на детето представлява цялостен и подробен международен документ гарантиращ правата на всяко дете. Тя е символ на безпрецедентен международен акт, най-подкрепеният такъв в цивилизационната ни история“.

„Отбелязвайки 30-тата годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, се откроява необходимостта още по-ясно и отчетливо да чуем гласа и посланията на децата и техните семейства, за да изградим сигурно, уверено и щастливо бъдеще за България”, сподели министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Всички членове на Националния съвет за закрила на детето се обединиха около предложението на зам.-министъра на образованието и науката – Деница Сачева, че е необходимо НСЗД да излезе с единна обща декларация по повод политиките за децата в Република България.

По време на заседанието бе направен и кратък презентационен очерк в исторически план, отнасящ се до процеса на ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на детето на територията на Република България. Това бе възможно, благодарение на любезното съдействие на Българската национална телевизия (БНТ), която предостави на ДАЗД архивни кадри с изявлението на първия демократично избран български президент – д-р Жельо Желев по повод документа, както и кадри от подготовката на процеса по ратификация в 7-мото Велико народно събрание, що се отнася до предложенията на депутати и комисии, Конвенцията да бъде подкрепена безусловно и единодушно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков