Националната ваканция в училищата приключва на 11 март. Удължава се в Пловдив и Търново, София е под въпрос

В МОН обмислят варианти за електронно обучение за децата от вкъщи

OFFNews 10 март 2020 в 09:42 6481 1

Националната грипна ваканция в училищата няма да се удължава. Тя приключва на 11 март и от 12-и учениците се връщат в училище, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв.

В отделни области и общини обаче тя може да бъде удължена, в зависимост от епидемичната ситуация - посочи той. Такива са Пловдив и Велико Търново. София е под въпрос.

"Общата ваканция за всички училища е заради грипния вирус от тип Б. Най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив за взели такова решение, тъй като са достигнати праговите стойности. Във Велико Търново още миналата седмица взеха решение тя да бъде до края на тази седмица. Така че в отделни области или общини ще продължи може би още два дни, но това по-скоро ще бъдат изключения.

В София се е повишила епидемичната стойност тази седмица за разлика от миналата, когато беше далеч от праговите стойности - ден за ден се решава. Не е изключено (и там) да продължи в четвъртък и петък", каза министърът.

В момента като че ли от изток на запад се повишават стойностите на вторичната вълна на грипа, допълни министърът.

Той бе категоричен, че вариантът за отмяна или съкращаване на пролетната ваканция „не е на дневен ред“.

„Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктуриране, така че все още може да бъде поет този брой дни. По всяка дисциплина има часове за нови знания и за упражнения и затвърждаването им. По-скоро това ще е за сметка на упражненията.

Не се обмисля и удължаване на учебната година „към настоящия момент“, нито промяна на изпити – посочи Вълчев. Ако има промяна в изпитите, тя може да е в посока отпадане на последните теми, за които не е стигнало времето за преподаване и упражнения, допълни той.

В МОН обмислят и вариант за електронно обучение.

„Днес събираме група от хора, които са администратори на електронни платформи, които са по-напред от училищата с електронното обучение. Ще обсъдим варианта с електронно обучение“, каза министърът.

Ако заради грипа се наложи такова, няма да се премине към първия вариант на дистанционно обучение – синхронно, в реално време във виртуална класна стая, тъй като „за това обучение по-скоро нямаме условия, тъй като всички деца трябва да имат крайно устройство и да има системно администриране“.

„Тук по-скоро говорим за това самоподготовката, взаимодействието с учителя да се провежда в електронна среда, така че да не е 100% загубено това време. Така или иначе, децата трябва да стоят повече време вкъщи, да не ходят по публични места – да използваме това време за упражнения“, призова министърът.

В системата се ползва и така нареченото проектно обучение, при което се задават проекти за следващия материал, така че част от новите знания също могат да бъдат по този начин усвоени – допълни той.

"До края на седмицата ще изпратим примерни варианти. Организационно ще проиграем варианти, за да сме готови за по-дълго отсъствие. Към момента обаче нямаме предпоставки. Заболеваемостта при децата от коронавирус е ниска, ваканциите досега бяха във връзка с грипния вирус."

В училищата от МОН са препоръчали повишени мерки за хигиена – миене на ръцете, учестен режим на почистване, препоръки да не разменят храни и напитки, отправени са и инструкции към учениците.

Ако няма разрастване на разпространението на коронавируса в засегнатите Плевен и Габрово, ваканцията за учениците ще бъде прекратена и там - уточни министърът. Сега тя е обявена безсрочно, до второ нареждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!