Националисти и путинисти се обиждаха пред МОЧА в София

Митрофанова: Ще победим

OFFNews 09 май 2023 в 11:35 7435 13

полк

Снимка БГНЕС

Фенове на Безсмъртния полк.

Шествието Безсмъртния полк предизвика напрежение пред МОЧА - монумента на окупационната червена армия в София.

Неразрешеното от Столичната община събитие все пак стигна до паметника, но там ги чакаха поддръжници на БНО и ВМРО. Малобройните участници в проруското шествие, сред които бяха политици от БСП, бяха посрещнати с обиди и стария химн "Шуми Марица".

"Всички комунисти на съд, България поема по национален път", викаха представителите на националистическите формации.

Полицейски кордон раздели двете групи.

До паметника дойде и руският посланик Елеонора Митрофанова, която завърши краткото си слово с думите "Ще победим".

"Благодаря че поддържате в добро отношение и помните умрелите за нашата свобода и победа. Благодари на организаторите за верността към традицията и паметта, към вашите бащи и деди за освобождението", каза тя.

Заради забраната за пропутинското шествие варненският червен депутат Борислав Гуцанов поиска оставката на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

"Днес е време разделно и българският народ е определил, че иска мир. Смятам, че столичният кмет още днес трябва да подаде своята оставка. Това е пълно безобразие. Пред светлата памет на 50 млн. загинали ти да позволиш подобно нещо... Подобно нещо не може да се случи в центъра на Берлин", коментира той крясъците на агитката на националистическите формации, които освиркваха поддръжниците на Деня на победата.

Часове след това общинските съветници на БСП поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова.

"Навръх 9-ти май - Ден на Победата и Ден на Европа кметът на София Йорданка Фандъкова си позволи да опорочи честванията на празника в българската столица. Тя издаде заповед за забрана на провеждането на мирното шествие на Безсмъртния полк минути преди началото на събитието, което е нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според този Закон тя е длъжна да забрани провеждането на дадено събитие в срок от 24 часа след получаване на заявлението за организирането му. А такова заявление за провеждане на шествието и тържественото честване на 9-ти май тя е получила от организаторите още в края на март", пишат оттам.

Според тях мотивът за забранителната заповед на кмета е "да не бъде допусната конфронтация между недоволни групи граждани и да бъде нарушен общественият ред".

В опит да бъдат провалени честванията, беше спрян и токът за уличното осветление, за да не може да бъде използвана озвучителна уредба за тържеството на Паметника на Съветската армия, на което присъстваха посланици и членове на дипломатическия корпус на няколко държави в България, оплакват се съветниците.

Те допълват, че така Фандъкова е нагнетила допълнително обстановката: " И само професионално изпълнените задължения на служителите от Столична дирекция на вътрешните работи предотврати по-сериозни безредици, в които можеше да има сериозно пострадали граждани".

"Ние, общинските съветници от групата на БСП за България, смятаме, че решението на кмета Фандъкова да издаде заповед за забрана на шествието на Безсмъртния полк е взето под натиска на малобройна група кресливи общински съветници. Смятаме, че то е продиктувано от страх от политическата конюнктура, водещ до непоследователно и безотговорно поведение. Задължение на кмета е да прецени правилно обстановката в града и да вземе решение, което да гарантира свободата и правото на извява на гражданите. В този случай нейното решение постигна точно обратния резултат.

Смятаме за крайно безотговорно от страна на кмета Йорданка Фандъкова и на администрацията на Столична община да допуснат присъствие на Паметника на Съветската армия на малка група радикално настроени граждани във времето, в което на същото място е заявено тържественото честване на 9-ти май. Смятаме за обидно и поставянето от страна на кмета на знак за равенство между тази група провокатори и мирните граждани, решили да почетат паметта на свои близки, дали живота си за победата над фашизма през Втората световна война.

В тази връзка ние питаме защо на Паметника на Съветската армия беше допуснато присъствието на тази група провокатори, които безнаказано си позволяваха да хвърлят различни предмети по присъстващите на тържественото честване на 9-ти май, сред които и посланиците на няколко държави в България?

Ние, общинските съветници от групата на БСП за България сме категорични, че основна вина за всичко това има кметът Йорданка Фандъкова. Затова настояваме тя да поеме отговорност за случилото се и незабавно да подаде оставка!", посочват от БСП-София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

14

Diogen

10.05 2023 в 01:19

Боклуци без уважение към националните интереси на България излязоха да правят циркове в София. Защо кметицата не забрани това позорно шествие?

1220

13

хr4

09.05 2023 в 20:04

"...Отново предлагам да съберем пари и на възлови места в София, започвайки с централите на БСП и Възраждане, да сложим билбордове с мисълта на Димитър Благоев за русофилството, както и стихотворението на Вазов "На руските воини"..."

Понеже ми се стори, че идеята е прекрасна, набързо проверих цените-ама то било без пари, бе! Аз мислех, че е по-скъпо :)) Некви 600 евро за мегаборд(8х3м) за 14 дни! Ако някой се наеме с организацията, един мегаборд срещу централата на вгъZраждани от мен. Абсолютно съм сериозен!

10298

12

AntiZ

09.05 2023 в 16:00

Да и говорите на курнела за това какво е казал Благоев за руснята, е загуба на време, нерви и пари. Тя избора го е направила, пращайки отрочето си в САЩ. С късопишковеца ви трябват дезинфектанти, че да се опреш до л@но, само ще се изцапаш. Безсмъртния полк май се оказа смъртен, умря, демек. Вече е далеч под санитарния минимум. Само зловонни изпарения се носят от него.

1005

11

Mariana Lazova

09.05 2023 в 15:42

Nyamasche li yaiza za Mutrofanova?!Ili domati?

1005

10

Диоген

09.05 2023 в 15:02

Матеев К и аз участвам.
бях пред моча и точно говорехме това-докато чакаме общината да сложи табелките,да съберем пари и сложим ние.

-529

9

6екеr4о

09.05 2023 в 14:41

Уважаеми г-н Матеев К,
готов съм да участвам, ето телефона ми: 0889 50 33 04!

Да се надяваме за участие и на други ентусиасти!?

12130

8

borisboris

09.05 2023 в 14:00

Къде са биещите и ритащи полицейски части, когато са наистина необходими?

2099

7

Mateevk

09.05 2023 в 13:32

Отново предлагам да съберем пари и на възлови места в София, започвайки с централите на БСП и Възраждане, да сложим билбордове с мисълта на Димитър Благоев за русофилството, както и стихотворението на Вазов "На руските воини". Никой нищо не може да каже! Цитираме основателя на БСП и патриарха на българската литература. Въпрос само на малко пари и организаци е. Няма смисъл с чукове да разбиваме бетона в главите на тия безродници и национални предатели.

2099

6

Mateevk

09.05 2023 в 13:29

Кога станаха 50 млн. загиналите от руска страна? Тия вече съвсем се оляха. Непосредствдно след ВСВ са оценявани на много по-малко, вкл. и жертвите на Сталин, после по времето на Брежнев станаха 20 милиона, а сега пък вече са 50 милиона. Същата работа като с броя на загиналите руски войници през Руско-турската война - били 200 хиляди! Ама тя цялата им армия тогава е била толкова , а загиналите по данни от руски архиви са били около 16 хиляди и то не само на балканския фронт.

12078

5

edin slep

09.05 2023 в 12:57

Да кажеш - отдавам почит на загиналите от рани на други фронтове, екзекутирани от съветските власти в България пияници, мародери, изнасилвачи от съветската армия е някак срамно, но да кажеш "безсмъртен полк" звучи някак гордо.