Наталия вече е Виктор: Пак пита в кой град сте

Мая Младенова 28 юли 2023 в 12:48 7199 0

Смартфон

Снимка Pixabay

Обажданията са започнали през юли.

За нова серия от обаждания от "бот" до мобилни телефони сигнализират потребители. Този път вместо "Наталия" звъни "Виктор".

Всички обаждания си приличат. Те са от непознат номер, който понякога операторът отбелязва като спам. Мъжки глас казва, че се обажда, защото сте кандидатствали за работа в кол център. След като отговорите, че не сте, пита в кой град се намирате.

По същата схема, но за да поиска мнението "за последната ви покупка", бот на име Наталия се обаждаше до хиляди номера. "Наталия" също се интересуваше от града, в който се намира потребителят.

Получили обаждане от Виктор казват, че този път гласът звучи много по-истински, но в хода на разговора става ясно, че насреща не стои човек, а запис.

"Дами, ако ви се обади мъж с приятен глас, представи се като “Виктор” и пита дали сте от София, не изпадайте в пристъп на необуздано щастие! Не е Виктор от “Ергенът”! А телефонен бот и вероятно е някакъв тип измама", пише потребител в социалните мрежи.

"Преди малко ми се обадиха от този номер. Представи се като Виктор и ми обясни, че съм кандидатствал в кол център в София. Аз мълча. Той продължава "Да, разбрах" и пита от кой град съм. Затворих... Не звучеше като бот, но е бот", разказва друг.

Номерата, от които идват позвъняванията, най-често започват с +359 883 270.

Обажданията са започнали през юли.

Експерти обясняват, че това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от София с маркетингова цел. Каква точно е тя, засега е неясно.

Съветът е при подобни обаждания потребителите да прекъснат разговора и да не предоставят лична информация.

С навлизането на изкуствени интелект се очаква такива явление да зачестят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика