Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нарушения в управлението на двама здравни министри от ГЕРБ откри Сметната палата

Вероника Шербанова 27 януари 2014 в 12:18 1659 0

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Сметната палата установи нарушения в управлението на двама здравни министри от правителството на ГЕРБ – Стефан Константинов и Десислава Атанасова. Това показва одит за периода 1 януари 2011 г. - 31 декември 2012 г.

Сметната палата е установила, че не са извършени контролни процедури за преобразуване или сливане на дружества, за изпълнение на бизнес програмите на редица дружества. Не е поддържана и актуална информация в регистъра на търговските дружества на Министерството на здравеопазването.

С одита е установено също, че не са били определени критерии за избор на ликвидатори, за избор на управителни органи, назначаването на контрольори, утвърждаване на бизнес програми, избор и освобождаване на регистрирани одитори и др.

През одитирания период не е осигурена пълна заетост на утвърдените щатни бройки в главната дирекция на министертвото - „Управление на собствеността и лечебните заведения – търговски дружества“. Недостигът на служители с икономическо образование не позволява да се изготвят тримесечните и годишните доклади с икономически анализи.

Във водещата дирекция на здравното министерство няма уточнен ред за съхраняване на документация. Няма и достатъчен контрол по приключване на процедурите за продажба и отдаване под наем на дълготрайните активи.

Не е извършен предварителен контрол от финансовия контрольор при поемане на задължения, не са създадени условия за своевременно осчеводяване на дяловете или акциите на държавата при промяната на капитала на болниците.

Установените при одита пропуски са заради несвоевременни решения на министъра на здравеопазването, липсата на координация между звената на ведомството и недостатъчен контрол, става ясно от доклада на Сметната палата.

Одитът на здравното министерство показва, че болниците не са усвоили повече от 23 млн. лева от целеви средства за капиталови разходи между 2007 и 2011 г.

През 2007 г. неусвоени са останали около 1,6 млн. лева, през 2008 г. - около 4 млн. лева, през 2009 г. - около 1,6 млн. лева, през 2011 г. - около 4,7 млн. лева. През 2012 г. неусвоени са 11,2 нлн. лева, като по-голямата част от средствата са предоставени през ноември и декември, което не позволява усвояването им до края на бюджетната година.

Според промените в Закона за лечебните заведения, влезли в сила от началот на миналата година, неусвоените средства за целеви капиталови разходи трябва да се възстановяват в държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!