Напусналите България започнаха да се връщат

OFFNews 25 октомври 2017 в 17:28 13410 1

Около 1.1 милиона души, родени в България, живеят далече от родината - основно в други страни от ЕС, в Турция или в САЩ. Повече от половината са напуснали по икономически причини - между 600 000 и 700 000, по данни в доклада "10 години в ЕС" на института "Отворено общество" с автори Георги Ангелов, старши икономист, и Марин Лесенски, директор на програма
"Европейски политики" в Института.

Дотук данните не са изненадващи, но авторите отбелязват интересна тенденция - все повече от напусналите България се завръщат.

От една страна, напускащите остават много - средногодишно по 25 хил. души през всяка от последните пет години. Но от друга, през същата тази петилетка средногодишно са се връщали по повече от 21 хил. души. Така нетната миграция е около 4 хил. души годишно - значително под нивата през последните три десетилетия, коментират Ангелов и Лесенски.

Например през 2016 г. 21 241 души са се върнали за постоянно в България (по данни на НСИ). Основно това са българи, родени у нас, 9% са родени в други страни от ЕС. Връщат се сънародници от ЕС, Турция, Русия и Украйна. 

За сравнение - през 2013 г. у дома са се върнали 4 771 българи.

Общо за периода 2013 - 2016 г. близо 35 000 български мигранти са се прибрали в страната.

Данните показват началото на процес на обратна миграция и завръщане в България, посочват авторите на доклада и допълват, че темпът на завръщане би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа.

Вече има подобни примери - Естония. Там за втора поредна година нетната миграция е отрицателна.

Общо за последните 30 години населението на България е намаляло с 1.85 милиона души, по данни на НСИ. Над 52% от намалението се дължи на отрицателния естествен прираст, а към 48% идва от нетната миграция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови