Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Напрежение в Спешна помощ заради уволнения шеф на "Пирогов"

OFFNews 21 февруари 2017 в 09:35 4068 3

Снимка Bulgaria On Air

Д-р Бойко Пенков и д-р Десислава Кателиева

Медиците от Спешна помощ са притеснени от случващото се в здравeопазването.

След уволнението на шефа на "Пирогов" те изпратиха 5 въпроса към служебния кабинет, стана ясно от разговор с представители на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ в телевизия Bulgaria On Air.

Д-р Десислава Кателиева, която е председател на асоциацията, отправи крикити към правителството на Огнян Герджиков.

"От години има проблеми със Спешната помощ. Бяха приети концепция за развитие и медицински стандарт по спешна медицина. С идването на служебното правителство виждаме, че такива няма", сподели тя.

Според д-р Кателиева директорът на "Пирогов" е бил уволнен унизително. Той вече няма да бъде национален консултант на лекарите и това става само дни преди ВАС да излезе с решение за стандарта по спешна медицина.

"Хората, които изградиха реформата в Спешната помощ, вече не са в министерството на здравеопазването. Предстои остър завой в Спешната помощ, за който нашата система не е готова", категорична бе д-р Кателиева.

Според д-р Кателиева частните болници не искат да има стандарт, за да практикуват спокойно. Тя отбеляза, че те се въртят около новите структури на здравното министерство и предупреди, че с премахването на стандарта няма да има правила, нови линейки и ремонти в спешните отделения.

Бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков на свой ред коментира, че се надява след този призив служебното правителство да отговори и да покаже пътя, по който ще се развива спешната медицина.

Запитан дали смяната на ръководството на "Пирогов" е мотивирана от служебния кабинет, той бе категоричен, че не е чул никакви мотиви.

"Има интереси да не се случват нещата по правилния начин, а всеки да ги прави както си иска", посочи д-р Пенков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

21.02 2017 в 10:10

Въобще не му е работа да кадрува на Герджиков. Това за което е поставен организиране на изборите не върви въобще добре. Вече започна да се оправдава за машинното гласуване. Ще се окаже че и други дейности предвидени в законите не са му по мярка. Дай му да дава оценки. После да прави проверки с послушници, които да му докладват резултати, каквито иска да чуе.
 
X

Подкастът на OFFNews