НАП проверява дискотеките по морето

OFFNews 11 юли 2023 в 11:23 559 0

НАП

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Национална агенция по приходите

Националната агенция за приходите извършва активно проверки на нощни заведения по Северното Черноморие, съобищиха от НАП.

В рамките на няколко дни служителите от звеното за фискален контрол са проверили няколко дискотеки във Варна и Каварна.

Целта на контролните действия е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция.

Фискалните инспектори са установили общо 66 нарушения. Голяма част от тях са открити в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван "служебен бон", вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената затова санкция е "запечатване на обект", напомнят от НАП.

За всяко едно нарушение на собственика е съставен акт и предстои издаване на наказателни постановления. След влизането им в сила, заведението може да бъде запечатано за 1 месец.

От НАП напомнят, че право на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава.

Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката.

То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки