Намериха турист, изчезнал на Витоша

OFFNews 22 декември 2021 в 19:34 3655 0

Снимка ПСС

Премръзнал мъж, който се издирваше цяло денонощие на Витоша, бе намерен от планинските спасители от отряд София. Той е транспортиран в „Пирогов” в стабилно, но сериозно състояние, съобщиха от ПСС.

Сигнал за изчезналия турист е подаден на 21 декември в 7:30 ч. Последният контакт с него е бил предната вечер около 22:00 ч., когато мъжът се е намирал някъде между връх Купена и връх Скопарника. Заради лошите метеорологични условия (температура -15°C, силен вятър и намалена видимост) казва на свой приятел по телефона, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – село Железница.

Изчезналият е тръгнал от село Железница в посока Черни връх около 15:00 ч. на 20 декември, а на следващата сутрин в 7:00 ч. става ясно, че все още не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8:00 ч. от база „Алеко“ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са изключително лоши. В 10:30 ч. от София тръгват още 10 планински спасители към село Чуйпетлово със задача да претърсят южните склонове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски купен.

Междувременно от Централния денонощен пост е отправено искане чрез ГД ПБЗН – МВР към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на издирвания. Получената информация от тях дава ясна насока от коя страна на планината да се търси той. Около 14:00 ч. издирваният успява да проведе кратък разговор със семейството си и периметърът на търсене значително е ограничен.

Към 18:00 ч. той е открит жив южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма, съобщават от ПСС.

Състоянието му е сериозно – хипотермия, сериозни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото и крайно изтощение. Оказана му е спешна помощ и след труден транспорт до билото е натоварен в отоплената кабина на снегоходната машина на РВД. В 21.00 ч. пострадалият е предаден на линейка на Спешна медицинска помощ, а в 22.25 ч. е приет по спешност в реанимацията на „Пирогов“ в стабилно състояние. Акцията е приключила в 23.45 ч. 

В спасителната акция участие взимат 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи от Асоциация „Планини и хора“. Използвани са три моторни шейни, две снегоходни машини, всички пет налични автомобила на ПСС в София и много лични автомобили на планинските спасители и планинските водачи от АПХ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови