Наказват община Габрово за концерта на площада

Един лекар почти не си спомня хората, на които е помогнал, но цял живот живее с хората, които е загубил. Няма да се колебаем изобщо да отстояваме лекарските принципи, каквото и да ни коства това - заяви министър Ангелов

Александра Маркарян 31 декември 2020 в 12:00 3722 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Община Габрово ще бъде наказана заради организирания снощи концерт на площад "Възраждане" по време на действащите противоепидемични мерки в страната, включващи социална дистанция. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на днешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"Опитите да бъде заобиколена заповедта на министъра на здравеопазването няма да престанат. Това, което видяхме вчера в Габрово, изключително много ме озадачи. Концерт в центъра на града! РЗИ изпратиха няколко екипа, които следиха провеждането за противоепидемичните мерки. Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие.

Аз лично не мога да намеря логиката в организирането на това мероприятие. 

Разбирам желанието на всички да посрещнат новата година, желанието им да се събират. Няма нищо лошо в това. И Коледа, и Нова година са празници, в които ние съпреживяваме ново начало - както с раждането на Христос, така и със започването на новата година. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да съпреживее тази радост. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да се събере или да се напие, или да играе, или това, което е решил", каза министърът.

Концертът бе организиран от общината, чиято покана гласеше:

"Днес (на 30.12. - бел. ред.) в 19.00 часа Габрово изпраща щурата 2020 година със страхотен концерт на площад Възраждане. На сцената ще видим Миро в компанията на група "Соул Бемол", вокалисти от МШ „Звезди в аванс“ и група "Дарк Флейм“ /Dark Flame/ към НЧ „Будителите – 2017“ с танц с въртене на огньове.

Празничните илюминации са веднага след концерта, малко преди 21.00 часа.

Заповядайте на площад "Възраждане", за да призовем една по-здрава, по-добра, по-благосклонна и успешна 2021 година! Не забравяйте, че ситуацията в страната изисква от нас отговорност и дисциплина. Организаторите – Община Габрово - напомнят, че на площада ще се допускат само хора с маски, а задължителната дистанция, която трябва да се спазва е метър и половина."

Изчерпвайки темата за концерта, министърът се върна на тази за затворените заведения.

"Имаше една полемика, свързана с ресторантите в хотелите и едно обвинение, отправено към мен по отношение на морала и по отношение на това, че трябва да направим нещо повече по отношение на средства и изплащането на компенсации. Искам да ви кажа, че не мога да сложа знак на равенство в главата си между думите "морал" и "пари". Нямам какво да кажа по този въпрос.

Ние ще водим битката за живота на всеки български гражданин, каквото и да ни коства това, каквито сили и средства да са необходими, защото жертвите на COVID приближават 8000 души от началото на епидемията. Един лекар почти не си спомня хората, на които е помогнал, но цял живот живее с хората, които е загубил, така че това са важните неща за нас и няма да се колебаем изобщо да отстояваме тези лекарски принципи, каквото и да ни коства това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews