Най-много граждани на Турция, Русия и Украйна искат да живеят у нас

2016 г. е рекордна за целия ЕС по брой желаещи да се установят в Съюза за последните 8 г.

ОFFNews 16 ноември 2017 в 15:20 3592 0

За миналата година граждани на Турция, Русия и Украйна най-често са подавали молби да се установят в България. Това показват данни на Евростат, представени днес от Европейската комисия.

Гражданите на тези три държави са подали близо 70 на сто от заявленията у нас. Статистиката показва, че молбите от турци са били 35,7 на сто, от руснаци - 19 процента, а от украинци - 13,7 на сто. От общия брой на молбите над 40 процента са били свързани с искането за събиране на членовете на едно семейство, с цел образование са били подадени 13,4 на сто от заявленията, за работа - 3,5 на сто, а "по други причини" - над 42 процента, съобщава БТА.

2016 г. се оказва рекордна по брой молби за установяване за последните 8 години за целия Европейски съюз. Близо 3 400 000 са хората, които са заявили желание да се установят в ЕС. Цифрата сочи 28% увеличение на техния брой в сравнение с 2015 г., когато те са били малко над 2 500 000. 

Данните показват, че най-често разрешителни за престой са търсили украинци (17,6 на сто), сирийци (10,7 на сто) и граждани на САЩ (7,5 на сто). От тях всеки четвърти е искал да остане по семейни причини или за да работи, всеки пети - за да учи, а всеки трети - "по други причини". 

Най-голям брой разрешения за пребиваване са издадени във Великобритания, Полша и Германия. Оказва се, че всяко четвърто разрешително за установяване на територията на ЕС е издадено в Обединеното кралство, което прави 25,8% от всички документи.

Полша води класацията по най-голям брой заявления на хора, които искат да работят там. Общо 494 000 души са показали желание да се влеят в трудовия пазар на страната. Обединеното кралство пък е лидер по молбите с причина образование - 365 000. 

Германия, Испания, Италия и Франция образуват топ 4 на страните с най-много молби за установяване по семейни причини или общо 58% за целия Съюз.

Най-често чужденците от САЩ, Китай и Бразилия искат да останат, за да учат, турците и мароканците - за да се съберат със семействата си, а украинците - за да работят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови