Най-малко 7000 лекари напуснали България

OFFNews 02 януари 2014 в 16:15 5674 9

Лекар

Най-малко 7000 лекари са напуснали България и вече има цели региони в страната, където в отделни специалности няма лекари. Това заяви пред bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Медиците са имигрирали в друга страна на Европейския съюз, Швейцария и Канада.

Това е един от ефектите от отварянето на трудовия пазар в Европа, като липсата на специалисти в здравеопазването е най-остра, коментират експерти.

Обратна тенденция се наблюдава при компютърните специалисти. Все повече софтуерни специалисти предпочитат да работят в България, дори и да работят дистанционно, посочват експертите.

Една от причините за това е, че 2000 евро в България не са като 4000 евро в Германия, където само за наем трябва да плащат по 1000 – 1500 евро на месец, допълва Светлин Наков.

Много хора с нискоквалифицирани професии предпочитат да работят на Запад, където заплатата е много по-висока от тази у нас.

От Агенцията по заетостта припомнят на всички, които искат да работят в Западна Европа, че могат да потърсят работа в безплатния европейския интернет портал за наемане на работници, вместо да търсят платените услуги на частни трудови борси.

Българските работодатели пък могат да наемат нискоквалифицирани работници сред сирийските бежанци, посочват от Агенцията.

В България легално работят повече от 12 000 европейски граждани. Сред тях има много млади хора, но и мениджъри на високи позиции. Част от тях остават у нас само по няколко години, сочат данни на НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!