Най-големите университети замразиха таксите

OFFNews Последна промяна на 06 април 2014 в 19:26 1700 2

Основните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН.

Само студентите на осем ВУЗ-а ще плащат по-високи такси през следващата учебна година.

Ако постановлението бъде прието, таксите в държавните университети ще се движат между 115 и 1450 лева. Най-евтино излиза ученето на специалности в областта на педагогиката и администрацията, а най-скъпо е за тези, които са избрали медицината и изкуствата.

Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да променя таксите си. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика – 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева.

Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит – 30 лева.

По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Икономическият университет също ще иска от студентите си такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението.

Столичният Технически университет е определил таксите си между 150 и 650 лева, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на задочниците бакалаври.

Медицина, стоматология и фармация са направленията, които държат едни от най-високите такси. Между 900 и 950 лева излиза следването на бъдещи доктори. Нито един от медицинските университети в страната обаче не е увеличил таксите за българите.

В Националната художествена академия са определени 970 лева за годишна такси на младите творци, а в Националната спортна академия – от 350 до 840 лева.

Най-скъпо без съмнение е образованието в НАТФИЗ. Специалностите в областта на актьорството и режисурата ще се заплащат по 1450 лева на година, колкото и през тази. Между 20 и 50 лева повече дават записаните в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2014 в 20:21

Не да ги замразят, трябва направо да ги премахнат тия такси. При соца нямаше никви такси за образование. Начално, средно, висше, специализация – всичко без пари. Да не говорим, че преподавателите бяха много по-добре подготвени от сегашните, светила в своите предмети.

Даваха високи стипендии за успех. Учебниците бяха безплатни, храненето в ученическите и студентските столове на добро ниво и съвсем ниски символични цени.

Ползването на спортната база на ВУЗ-овете също беше абсолютно безплатно, а лятото и зимата имаше по 20 дни безплатно почивка на море и на планина в студентските спортни лагери, като държавата поемаше дори пътните за отиване и връщане. Ей го дори Балкански като едното нищо стана професор.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

06.04 2014 в 19:35

Предлагам основното образование да се взима след завършен 11ти клас !
Предимства !
1. Малките чавета вече ще са се идзпооженили и размножили и няма да се завимават да учат , а ще правят деца и взимат помощи.
2. Ще ударим шамар на Европа , дето получават средно образование след 10 ти клас.
3. Ще намалим безработицата.
4. Нашите ученици и без това недолюбват даскалото,който иска да се развива , ще си купи диплом направо за висше образование - много по лесно отколкото да си губят времето по университети, вместо да висят по чалготеките.