Най-големите университети замразиха таксите

OFFNews 06 април 2014 в 19:26 2065 2

Основните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН.

Само студентите на осем ВУЗ-а ще плащат по-високи такси през следващата учебна година.

Ако постановлението бъде прието, таксите в държавните университети ще се движат между 115 и 1450 лева. Най-евтино излиза ученето на специалности в областта на педагогиката и администрацията, а най-скъпо е за тези, които са избрали медицината и изкуствата.

Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да променя таксите си. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика – 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева.

Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит – 30 лева.

По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Икономическият университет също ще иска от студентите си такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението.

Столичният Технически университет е определил таксите си между 150 и 650 лева, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на задочниците бакалаври.

Медицина, стоматология и фармация са направленията, които държат едни от най-високите такси. Между 900 и 950 лева излиза следването на бъдещи доктори. Нито един от медицинските университети в страната обаче не е увеличил таксите за българите.

В Националната художествена академия са определени 970 лева за годишна такси на младите творци, а в Националната спортна академия – от 350 до 840 лева.

Най-скъпо без съмнение е образованието в НАТФИЗ. Специалностите в областта на актьорството и режисурата ще се заплащат по 1450 лева на година, колкото и през тази. Между 20 и 50 лева повече дават записаните в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!