Най-често срещаните материали, които се рециклират и ги има в автомобила, който е готов за скрап

OFFNews 08 март 2022 в 09:44 1494 0

Снимка Екометал инженеринг

Когато сте стигнали до идеята, че автомобилът, с който сте минали стотици километри и сте изживели страхотни емоции, вече няма да го ползвате, защото ремонтите му стават все повече и все по-скъпи, морално остарял е или просто сте си харесал нов автомобил, а старият никой не иска да го купи за части или за кола втора употреба, можете да го предадете за скрап. Спокойно можете да се водите от максимата, че боклуците на един човек са съкровище за друг човек.

В автомобилите има много ключови елементи, които са направени от редки, а понякога и от много скъпи материали. Ето кои са те:

1. Стомана

Стоманата е здрав, лек и издръжлив материал, който е един от най-силно разпространените, които се използват в автомобилите от десетилетия. Той има уникален набор от характеристики, които го правят безценен за световната строителна индустрия.

Освен това в производството на новите коли се използва задължително стомана от скрап, но тя намира приложение и в строителството. Един от основните компоненти на автомобил, изработен от стомана, е шасито на превозното средство. Някои от панелите на каросерията, като вратите и покрива, също са изработени от стомана. Това означава, че средно един типичен семеен седан може би има 1000 килограма стомана.

2. Медно окабеляване

Какъвто и да е автомобилът – нов или стар, с повече или с по-малко електроника, неговото управление е свързано с микропроцесори или суперкомпютър. В тях, като електрически компоненти, има медно окабеляване, които осигуряват мощност и енергия, които поддържат всичко да работи гладко. Обикновено има около 50 кг. медни кабели, а в по-големите коли – и повече. А в електрическите батерии на електроавтомобилите или хибридните модели – още повече.

3. Пластмаса

Пластмасата в автомобила няма да донесе за повишаване на сумата, която ще вземете от стария си автомобил, но пък преработката ѝ ще Ви намали замърсяването на околната среда.

4. Редки метали и платина

Независимо дали колата е Ferrari или ръждясал Москвич от 80-те години, тя има нещо наистина ценно, което се крие дълбоко в двигателя му. Катализаторът. Той е изграден от сложна смес от благородни метали, много от които са невероятно ценни, за да може да преобразува вредните емисии, които превозните средства в природата.

Основните три благородни метала, които се откриват в катализатора, са платина, паладий и родий (те са сред най-редките метали на планетата). При нагряване (поради близостта им до двигателя на автомобила) започва химическа реакция, която пречиства най-вредните газове, отделяни от двигателя.

5. Алуминий

Известен и обичан от производителите със своята лекота, алуминият е наличен в повечето моторни превозни средства. За разлика от желязото и стоманата, алуминият е здрав, но не тежи много. Затова е много популярен материал за спортните автомобили. Но се използва и в много от обикновените коли. Компонентите на двигателя като бутала, цилиндрови глави и радиатори често са изработени от алуминий. Джантите на колелата също са направени от алуминий.

6. Електроника и други материали

Освен споменатите по-горе медни кабели, автомобилът има много платки, чиито микроелементи са изработени от ценни метали, като злато и паладий. Може би изненадващо за повечето от нас, но климатикът също има няколко ценни материала, които могат да бъдат рециклирани в нещо полезно.

„Екометал инженеринг“ ЕООД изкупува коли за скрап в цялата страна, на най-добрите цени за автоскрап, издава удостоверение за дерегистрация на колите и снемането им отчет в КАТ, осигурява безплатен транспорт и извозва от адрес на клиента, като работи без почивен ден от 08-20 часа.

За повече информация какви други материали са вложени в колата Ви, можете да се обърнете към ecometal.bg, чиито експерти могат да помогнат за по-добрата оценка на автомобила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови