Надзирателите: Срещу нас се води компроматна война, мислим за протести

OFFNews 05 април 2018 в 19:22 3760 0

Снимка pixabay

"Предвид създалите се обстоятелства, съвсем сериозно обмисляме възможността да възобновим нашите протестни действия. За да покажем на цяла България, че за нас удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот."

Това се посочва в отворено писмо на Синдиката на служителите в затворите в България, изпратено до премиера, председателя на парламента, министъра на правосъдието, главния прокурор, представителите на партиите и медиите.

Надзирателите настояват за механизъм за "решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран, както в случая" с избягалите затворници.

Те твърдят, че "случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор „Сигурност“, в частност местата за лишаване от свобода, което е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход".

Категорични сме, че опетняването на името на надзирателската професия е незаслужено, обявиха от синдиката.

"Години наред по различни поводи срещу нас, надзирателите, се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща – да се омаловажи трудът на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора. Случващото се в последните дни обаче засегна не само честта и достойнството на служителите в затворите, а унизи целия Сектор „Сигурност“. Ние категорично заявяваме, че няма да позволим под общ знаменател да станем изкупителна жертва за чужди грешки. Ние твърдо отказваме да си мълчим заради нашите членове, които продължават да ни подкрепят в нашата основна цел в борбата срещу статуквото." - пише в писмото.

Синдикатът на служителите в затворите в България съобщава още за "посегателства и поръчки за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници. Емблематичен пример е главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от лишени от свобода, подробности за които няма да споменаваме от съображение към близките на пострадалите колеги."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!