Над 8 600 зрелостници на матура по български език и литература днес

Александра Маркарян 24 август 2023 в 07:35 828 0

Снимката е илюстративна.

Снимка pexels.com

Снимката е илюстративна.

8 612 зрелостници се явяват на държавен зрелостен изпит по български език и литература днес, съобщава Министерството на образованието и науката.

Изпитът е част от втората сесия, която се провежда през август-септември.

На изпитите в рамките ѝ ще се явят над 13 хил. завършили 12. клас, които са подали заявления за целта. Те може да не са били допуснати на минали сесии, да не са се явили или да са получили слаба оценка при предишно явяване.

Без успешно положени два задължителни ДЗИ - по български език и литература и профилиращ предмет - завършилият училище няма право да кандидатства в университет.

Явяващите се на днешната матура са разпределени в 280 училища. За изпита им са ангажирани 2913 квестори. Той започва в 8.30 ч.

Изпитният вариант ще бъде изтеглен тази сутрин в 6,10 ч. в МОН, информират оттам.

Влизането в залите ще става със служебна бележка за допускане до матурата и документ за самоличност. Учениците трябва да са на място поне 30 минути преди началото на изпита.

Максималният брой точки от него е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които са за оценка „Среден (3)“.

Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август.

Матури по желание

На 28 август ще се проведат допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. Те ще са по учебните предмети философия, география и икономика, история и цивилизации, математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, музика, руски език, испански език, немски език и английски език.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал. Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки