Над 5000 души в неравностойно положение ще бъдат интегрирани на пазара на труда и в образованието

OFFNews 07 юли 2021 в 14:07 892 0

Близо 4500 души в неравностойно положение и от малцинствени групи ще бъдат интегрирани на пазара на труда, а 720 ученици - в образователната система, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Това ще се случи чрез общински проекти, финансирани от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

За социалното включване на хората в неравностойно положение, общините ще работят едновременно с родителите и децата.

Допълнителни усилия ще бъдат предприети към учениците, които са отпаднали или могат да отпаднат от училище. За тях ще бъдат организирани занимания, ще се подобри достъпът до образователна среда извън ромските махали и ще бъде осигурена психологическа подкрепа.

Децата, за които българският език не е майчин, ще посещават допълнителни занимания по български език.

Учениците ще имат достъп до кариерно консултиране и професионално ориентиране.

Наетите по проектите трудови медиатори, кейс мениджъри и психолози ще подпомагат безработните да се включат в стажове и ще ги стимулират да потърсят и започнат работа.

"Чрез планираните дейности се подава ръка на децата и семействата в уязвимо положение, за да имат шанс за по-добро бъдеще", заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев при връчването на договорите за изпълнението на проектите на общините Стара Загора, Ловеч, Перник, Бургас и Пловдив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови