Над 50 самолета се включиха във военното учение INIOHOS 2019 (галерия)

Боян Георгиев 10 април 2019 в 10:15 2547 0

Снимка Боян Георгиев

Само на няколкостотин километра южно от България се провежда мащабно международно военно-въздушно учение. Зоните за полети обхващат големи части от континентална Гърция и Егейско море, a oсновната база, от която се работи, е Андравида на полуостров Пелопонес.

INIOHOS 2019 има две основни цели. Първата е да се осигури адекватно обучение чрез създаване на реалистична среда, като за целта участващият персонал е подложен на високи нива на изтощение и предизвикателни сценарии, които включват множество съвременни заплахи. Втората цел на учението е точна оценка на събитията чрез използването на бордови и извънбордови данни за проследяване, сензори и специализиран софтуер за разбор на информация.

В последните години «INIOCHOS» се превръща в едно от най-конкурентните учения в Европа и Средиземноморския регион и предоставя на участниците високо ниво на обучение и уникален опит с участието си. То включва използването на разнообразни оръжейни системи в една от най-големите зони за военни учения в Европа.

В тази годишното издание се включиха над 50 самолета и персонал от Гърция, Кипър, САЩ, Италия, ОАЕ и Израел. Прави впечатление участието на италианските ВВС с 6 бр. от най-съвременните F-35A, гръцките F-4E, произведени през 70-те години на 20-ти век, както и израелското участие с два варианта на F-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови