Над 45% от учителите не планират да се ваксинират срещу COVID-19

Те имат положителна нагласа към имунизациите, но все още голяма част от тях смятат, че няма достатъчно информация

OFFNews 17 февруари 2021 в 16:17 1669 0

Над 45% от учителите не планират да се ваксинират срещу коронавируса на този етап. Твърдо ще се имунизират 27,3%, а колебаещите се са 26,9%. 

Това показа анализ от проведена анкета за нагласите, информираността и очакванията за начините на ограничаване и преодоляване на COVID-19 сред учителите в България. Анкетата е проведена в периода 9-13 февруари от Синдиката на българските учители, съвместно със Сдружение на директорите в средното образование в България. В изследването са се включили 13 177 учители, които попълниха онлайн анкета със седем въпроса. 

Най-силно влияние върху решението на преподавателите оказват експертните мнения на медицински специалисти, изразени в медии и социални мрежи - 52,7%. Това означава, че учителите сериозно се интересуват от проблема, активно следят изявите на авторитетите в областта и имат доверие на техните становища и препоръки. Доверието към личните лекари е едва 10,8%.

Желанието да се върнат към обичайния начин на живот е най-мотивиращо за учителите да се ваксинират - 43%, както и убедеността им в ползата от ваксините - 31,7%, и че само така могат да бъдат защитени при многочасовото ежедневно общуване с учениците - 16,9%. Малко над 3% от учителите казват, че се влияят за ваксинирането от мнението на другите колеги. 

Най-големите притеснения сред изразилите нежелание да се имунизират са страх от евентуални странични ефекти - 47,6%, липса на яснота дали ваксината няма да им навреди при наличието на други заболявания - 32,4%, и липсата на доказателства, че ваксината ще ги пази ефективно за достатъчно дълъг период от време - 31,1%. Само 11,3% са заявили, че не са привърженици на ваксините.

44% са заявили, че биха се ваксинирали, ако имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Повече информация за страничните ефекти на ваксините би повлияла положително на решението на 33,8% от анкетираните, а увереността, че ще изградят траен имунитет към заболяването би мотивирала 31,9% от тях.

Главният източник на информация за ваксините срещу COVID-19 за учителите е телевизията – 71,5% от анкетираните, както и различните интернет сайтове – 37,1%. Сравнително слаба е информираността от РЗИ и медицинските лица в училище – 12,5%, както и от колеги и приятели – 11,4%.

20,6% от учителите оценяват наличната информация за ваксините като достатъчна и достоверна.

Сборът от процентите при отговорите на някои от въпросите е по-голям от 100, тъй като в тях анкетирани са посочвали и по повече от един отговор.

Изводите са:

- Учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация;

- Необходима е по-сериозна разяснителна кампания от страна на РЗИ и други медицински авторитети в областта на имунологията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови