Над 300 000 именници черпят на Ивановден

ОFFNews 07 януари 2012 в 10:07 2391 0

Св. Йоан Кръстител
Св. Йоан Кръстител

Над 300 000 българи са именници на днешния празник, Ивановден.

По данни на националната статистика второто най-често срещано име при мъжете в България е Иван - 174 260 българи се казват така, а при жените - Иванка (68 120).

Днес черпят и над 35-те хиляди сънародници, носещите името Ивайло, както и мъжете с имена Йоан, Жан, и дамите, които носят имената Йоана, ИванаИва, Ивелина.

Празник

Днес, 7 януари, православните християни честват деня на Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. Наричан е още Предтеча, защото предсказва идването на Месия. Затворен е от цар Ирод Антипа, когото изобличава за това, че е взел за жена Иродиада - бивша съпруга на брат му Филип, в нарушение на Старозаветния закон. Пак по заповед на Ирод Йоан Кръстител е обезглавен.

Обичаи

По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо. Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван, Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този християнски празник. Обредната трапеза за празника включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. За здраве на този празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. След къпането той ги посреща и богато угощава в дома си. Така се бележи краят на периода, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.

Екипът на OFFNews.bg поздравява всички, носещи името Иван и Иванка, ЙоанаИва, Ивана, Ивелина и Ивайло, както и Йоан и Жан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков