Над 20 са пунктовете за регистрация за временна закрила на територията на страната

OFFNews 21 март 2022 в 12:50 1306 0

Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак, важният документ може да бъде получен и на ЖП гарата в София, както и в районните или областните представителства на МВР в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Картата с новите места се обновява и допълва непрекъснато на правителствения портал. Освен тези данни, на официалния сайт https://ukraine.gov.bg/bg/ може да се следят и дневните справки за броя влизащи хора от Украйна, колко от тях остават и са настанени у нас.

В нашата страна са влезли над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали в България. До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.

Над 25 000 души вече са получили подслон при условията на одобрената от правителството програма за 40 лева на ден.

В Националния туристически регистър са заявени 99 места за настаняване по програмата, капацитетът им е близо 21 000 легла.

Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия за насочване към лечебни заведения. Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за постъпване в детско заведение или училище.

МТСП е институцията за подпомагане на желаещите подкрепа чрез дирекция „Социално подпомагане“. Условието е да имат документ за самоличност, след това да са привързани към конкретно място на живеене, за да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лв. Ако пребиваването им продължи до следващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, ако при тях има настанени деца за отглеждане.

Вече има регистър на децата, пожелали статут убежище, все още няма сигнали за поискана временна закрила. До момента се знае за 2 непридружени деца и 96 деца с придружители. При влизане в България на възрастен и дете, възрастният трябва да подаде декларация, че иска да се грижи за това дете.

Министерство на иновациите води активни преговори с българските работодатели, прогнозната перспектива за броя на работните места е 200 000. Агенцията по заетостта проучва потребностите за работа на пристигащите, специална секция на сайта на агенцията Възможности за работа на украински граждани (анкети за търсещи работа и за предлагащи работа) се актуализира непрекъснато.

Служители на областните дирекции на МВР са в постоянен контакт с пристигналите украинци, с оглед осигуряването на информация, защита и спокойствие в населените места. Транспортът за нуждаещите се от всеки първоначален приемателен пункт до място за настаняване на територията на страната се осигурява от Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“.

Организацията на граничните пунктове се изгражда в две посоки – бърза регистрация на бягащите от войната при влизането им в България и паралелно строг граничен контрол за преценка дали някое от влизащите лица би било потенциална заплаха за националната сигурност. Разработен е рисков профил и подробен протокол за осъществяване на дейността на „Гранична полиция“ в извънредните условия.

България и още 24 страни-членки на ЕС осигуряват режим на временна закрила за бягащите от войната украинци, над 3 милиона са напуснали територията на Украйна до момента.

Европейският съюз вече утвърди предложение със законов характер, даващо възможност на държавите членки да използват неусвоени средства от оперативните програми до 2020 г. за покриване на статута на временна закрила.

България също разполага с такива средства.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите