Над 20 афтършока са последвали след труса край Асеновград

OFFNews 22 февруари 2018 в 07:32 2329 1

Над 20 афтършока са последвали след труса край Асеновград

Земетресението беше регистрирано около 1.40 часа през нощта. Епицентърът на труса е бил на около 15 км от Пловдив, на дълбочината 10 км. и с магнитуд със сила 4.6 по Рихтер. Най-силно се е усетило около Пловдив и Асеновград. Усетено е още в Благоевград, София, Пазарджик, Стара Загора и Габрово.

Няма данни за пострадали и разрушения. 

Проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН обясни пред камерата на bTV, че това е един от най-сеизмично активните райони на нашата страна с подобни земетресения на около 10 години.

"Това е добрата новина, защото така се разтоварват напреженията", коментира той, като припомни, че през 1928 г. е имало трус от 7 по Рихтер.

Не е имало паника, казват от хора Асеновград. Признават обаче, че земетресението ги е събудило, някои са напуснали домовете си. Трусът е бил хоризонтален, някои разказват за паднали предмети.

Втори силен трус, минути след този край Садово, е регистриран в Йонийско море. Трусът е бил със сила от пета степен по Рихтер и е регистриран на 300 километра от Атина 3 минути след този в България.

Засега няма данни за пострадали и материални щети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови